Китайски изследователи са разкрили почти пълната структура на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, две седмици преди Пекин официално да го направи.

Това съобщава в сряда The Wall Street Journal, като се позовава на документи от Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ.

На 28 декември 2019 г. китайски учени са качили почти пълната последователност от структурата на SARS-CoV-2 в американската база данни.  Тогава Пекин определи огнището в Ухан като неизвестна пневмония.

Китай сподели структурата на вируса със Световната здравна организация (СЗО) едва на 11 януари 2020 г.

Коронавирус: САЩ обвиниха Китай, че крие истинския брой на заразените и жертвите

Коронавирус: САЩ обвиниха Китай, че крие истинския брой на заразените и жертвите

Нов доклад на американските спецслужби

Тази информация не хвърля светлина върху това как е възникнал COVID, но показва, че светът все още няма пълна картина за произхода на пандемията. Две седмици биха могли да изиграят критична роля в подпомагането на международната медицинска общност да определи как се разпространява новият вирус и да започне работа по възможна ваксина.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че Китай подкрепя обективно международно разследване на причините за COVID-19., но се противопоставя на политическата манипулация около този въпрос. Тя каза, че Китай е предоставил повече информация и наука на разследването от която и да е друга страна, докато Съединените щати не са предоставили на експерти никакви значими данни по темата.

Китай се бори с нови огнища на коронавирус

Китай се бори с нови огнища на коронавирус

В Шанхай бяха разпоредени масови тестове за жителите