Китайският премиер Ли Цян ще пристигне в Австралия в събота за четиридневно посещение, предават от Reuters по информация на австралийския премиер Антъни Албанезе.

Това ще бъде първото посещение на китайски премиер в Австралия от 2017 г. насам. Според Албанезе срещата е "още една важна стъпка в стабилизирането на отношенията ни с Китай".

Ли Цян ще посети град Аделаида, столицата Канбера и австралийския миньорски щат Западна Австралия. Допълнително, двамата лидери ще се срещнат с австралийски и китайски бизнес лидери на кръгла маса в Западна Австралия, потвърди Антъни Албанезе пред репортери в Канбера.

"Посрещането на китайския премиер на нашите брегове е възможност за Австралия за напредък с нашите интереси, като демонстрираме нашите национални ценности, качествата на нашите хора и силните страни на нашата икономика", заяви още австралийският премиер.

По негови думи Австралия продължава да се стреми към стабилни и директни отношения с Китай, в основата на които е диалогът.

Припомняме, Китай е най-големият търговски партньор на Австралия, като австралийските ресурси и износът на енергия доминират търговския поток.

Китай наложи търговски ограничения върху редица австралийски селскостопански и минерални продукти по време на дипломатически спор през 2020 г., които сега са до голяма степен облекчени.

На 2 юни по време на форума за сигурност "Диалогът Шангри-Ла" вицепремиерът на Австралия Ричард Марлс дискутира въпроси за отбраната с китайския началник на отбраната Донг Джун. Марлс се надява на военни преговори с Пекин, с цел разширяване на диалога.

Допълнително, през 2023 г. Антъни Албанезе се срещна с китайския лидер Си Дзинпин в Пекин, където обсъдиха търговските взаимоотношения на двете страни. Тогава Дзинпин заяви, че стабилните връзки обслужват взаимните интереси на държавите, затова трябва да разширят сътрудничеството.

Китай се засегна, че Австралия я смята за заплаха

Китай се засегна, че Австралия я смята за заплаха

Пекин призова Канбера да се въздържа от обвинения срещу Китай на всяка крачка