Хилари Клинтън направи още една крачка в хвърлянето на вината за загубата си на президентските избори от Доналд Тръмп върху руските кибератаки, подчертавайки, че американци, включително сътрудници на републиканския президент вероятно са замесени в тези усилия, съобщава "Франс прес".

Кандидатът на Демократическата партия в миналогодишната жестока битка за Белия дом се изказа пред технологична конференция в щата Калифорния, разказвайки подробно за това, което определи като ръководена от Москва кампания за "дезинформация" срещу нея, която е повлияла на изхода от вота.

"Руснаците, по мое мнение, и основавайки се на хора от спецслужбите, с които разговарях, не биха могли да знаят как най-добре да използват като оръжие тази информация, освен ако не са били направлявани", изтъкнала Клинтън, имайки предвид лавината от фалшива информация, тролове в социалните мрежи и хакерски атаки срещу имейлите на предизборния ѝ щаб.

Някои от тези американци, помагащи на руснаците, заявила тя, са имали достъп до специфична изборна информация и данни.

Попитана от модератора на конференцията кои са тези хора, Клинтън отбелязала: "Ние получаваме повече информация за всички контакти между представители на предизборния щаб на Тръмп и и сътрудници на Тръмп с руснаците преди, по време и след изборите. Така че се надявам, че ще получим достатъчно информация, за да можем да отговорим на този въпрос."

"Аз клоня към Тръмп", подчерта тя за връзките, добавяйки: "Мисля, че е много трудно да не го правя."

Републиканският президент отвърна на удара на Клинтън в профила си в "Туитър", критикувайки Клинтън, че не е поела отговорност за загубата си.

"Нечестната Хилари Клинтън сега обвинява всички, само не и себе си, отказва да признае, че беше ужасен кандидат. Удря "Фейсбук" и дори демократите и Националния комитет на демократите", написа Тръмп.

Той има предвид твърденията на Клинтън, че фалшивите новини за нея били разпространявани по "Фейсбук" и че Демократическата партия, за разлика от добре финансираните републиканци, нямала сложна система за данни.

Подигравки в интернет след опит на Тръмп да измисли нова дума

Подигравки в интернет след опит на Тръмп да измисли нова дума

"Въпреки постоянните негативни прес covfefe

От своя страна Клинтън отговори на президента с едно изречение в "Туитър". "Хората в помещенията covfefe не трябва да хвърлят covfefe", написа тя.

Тръмп използва несъществуващата дума "covfefe" в недовършено изречение в "Туитър" малко преди полунощ във вторник. Публикацията остана онлайн за около 5 часа и половина, предизвиквайки подигравки по целия свят.

Съобщението беше изтрито в ранните часове на сряда, а Тръмп се пошегува по темата в последваща публикация в "Туитър".