Очаква се в сряда турският съд да произнесе присъда по дело срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу - опозиционер, който според проучванията на общественото мнение би бил силен претендент на президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите национални избори, коментира "Ройтерс".

Присъдата ще бъде произнесена няколко седмици след финализирането на присъдата срещу ръководителя на Републиканската народна партия в Истанбул, Канан Кафтанджиоглу, ключов архитект на кметската победа на Имамоглу през 2019 г.

Политически анализатори и депутати от Републиканската народна партия виждат в делото последното усилие на Ердоган и неговата управляваща партия да запушат устата на опозицията преди парламентарните и президентските избори, насрочени не по-късно от юни 2023 г.

Екрем Имамоглу - той ли ще наследи Ердоган?

Екрем Имамоглу - той ли ще наследи Ердоган?

Ако изборите бяха днес, той би победил Ердоган…

Критиците казват, че турските съдилища се подчиняват на волята на Ердоган след двете десетилетия на все по-авторитарно управление. Правителството отрича тези твърдения и твърди, че съдебната система е независима.

Имамоглу, който е от Републиканската народна партия, е обвинен в обида на длъжностно лице в реч, която е произнесъл за повторение на кметските избори през 2019 г. Имамоглу спечели тези избори с малко пред своя съперник от партия на Ердоган и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с комфортна преднина.

В речта си Имамоглу заяви: "Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци".

Пресслужбата на истанбулската община заяви, че той е отговорил на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който според нея е нарекъл Имамоглу глупак.

Екрем Имамоглу официално встъпи в длъжност като кмет на Истанбул

Екрем Имамоглу официално встъпи в длъжност като кмет на Истанбул

Хиляди негови привърженици се събраха пред сградата на кметството...

От там заявиха, че Имамоглу не критикува Висшия избирателен съвет, а политиците, които са предизвикали анулирането на вота.

Тази седмица пресслужбата на общината заяви, че съдебната система се използва като оръжие: "Целта е с присъда да се създаде политическа забрана срещу Имамоглу и той да бъде елиминиран от предстоящите избори."

Държавният прокурор иска Имамоглу да бъде вкаран в затвора за четири години и един месец, съобщи държавната Анадолска агенция.

Неформалната опозиционна коалиция все още не е избрала своя кандидат за президент.

Повечето анализатори очакват председателят на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу да спечели номинацията, но Имамоглу е друг възможен претендент. Според някои социологически проучвания той ще спечели с лекота втория тур на изборите срещу Ердоган, чиято популярност намаля на фона на поредица от икономически кризи.

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Мнозина в Турция виждат в него бъдещия обединител на нацията...

Победата на Имамоглу на кметския пост отбеляза първата загуба на партията на Ердоган и нейния ислямистки предшественик в най-големия град в Турция от 25 години насам.