Кметът на Лондон Садик Хан отговори на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, като настоя, че е "абсурдно" да се прави връзка между имиграцията и нарастващата престъпност в британската столица.

"Да се хвърля вина за това върху имиграцията от Африка е абсурдно и трябва да го критикуваме, когато той го прави", изтъкна градоначалникът на британската столица.

Тръмп и Мей в спор за Брекзит

Тръмп и Мей в спор за Брекзит

Американският президент пристигна на 4-дневно посещение в Лондон

По отношение на коментара на Тръмп за това, че Хан "върши много лоша работа" по отношение на престъпността и тероризма, кметът подчерта, че е "интересно, че президентът Тръмп не критикува кметовете на други градове", които са претърпели терористични атаки.

Хан също така защитил решението си да позволи на протестиращите срещу Тръмп в Лондон да пуснат надуваема кукла с лика на Тръмп над британския парламент, посочвайки, че свободата на словото не може да бъде ограничена, защото "нечии чувства могат да бъдат наранени".

Протестиращи в Лондон издигнаха балон на сърдито бебе с лика на Тръмп

Протестиращи в Лондон издигнаха балон на сърдито бебе с лика на Тръмп

От сряда в редица градове на Острова се провеждат демонстрации

"Ние също така имаме богата история на чувство за хумор в тази страна, като моята идея за днешните протести е, че те трябва да бъдат мирни и с позитивен дух", настоя Садик Хан.

Градоначалникът добави, че той е разрешил и демонстрация в подкрепа на Тръмп в Лондон.