Няма място в Ню Йорк за автобусите с мигранти, изпращани към най-населения град на Америка. Това заяви кметът на мегаполиса - демократът Ерик Адамс, по време на посещението си в мексиканския пограничен град Ел Пасо, съобщава "Ройтерс".

Той разкритикува администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, подчертавайки, че "сега е моментът националното правителство да си свърши работата" относно мигрантската криза на южната граница на страната.

Това бе безпрецедентно посещение на кмет на Ню Йорк в южен граничен град по въпроса с мигрантската криза.

Автобуси с мигранти са изпратени на север до Ню Йорк и други градове от републиканските щати, което изостри жилищната криза в мегаполиса и влошаващата се криза с бездомните хора там.

ООН разкритикува плана на САЩ за контрол на границите

ООН разкритикува плана на САЩ за контрол на границите

Новата стратегия може да подкопае основните принципи на международното право за правата на човека и бежанците

През ноември миналата година беше обявено, че Съединените щати планират да приемат до 30 000 мигранти на месец от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела по програма, съчетана с експулсиране на хора от тези страни, заловени на границата между САЩ и Мексико.

Разширената хуманитарна програма ще се основава на политика, стартирана през октомври, която позволява на хиляди венецуелци да влязат в страната по въздух, ако кандидатстват от чужбина и могат да докажат, че имат спонсор от САЩ.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., се опитва да се справи с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат границата между САЩ и Мексико.

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

По разширена хуманитарна програма

Републиканците разкритикуваха "снизходителните политики" за сигурност на границите, а служители на Байдън твърдят, че се опитват да създадат по-подредена и хуманна система.

По-рано беше съобщено, че администрацията на Байдън планира да използва ограниченията от времето на пандемията, за да експулсира обратно в Мексико редица мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, хванати на югозападната граница, като същевременно позволи на някои от тях да влязат по въздух в САЩ по хуманитарни причини.

Защитници на мигрантите и някои демократи оспориха разширяването на експулсирането, заявявайки, че ограниченията пречат на мигрантите да упражняват правото си да кандидатстват за убежище и ги излагат на рискови ситуации в Мексико.