Северна Корея е уведомила Япония за плана си да изстреля изкуствен спътник между 31 май и 11 юни.

Северът уведоми японското правителство за плана си за създаване на морска опасна зона през посочения период. 

Международната морска организация също е била информирана. 

Това съобщава в понеделник NHK, като цитира официален представител на японското правителство.

Японският премиер Фумио Кишида обаче по-късно призова Северна Корея да се въздържа от планираното изстрелване. Кишида инструктира кабинета си в понеделник да събере и анализира информация относно планирания ход. Премиерът каза, че Япония ще си сътрудничи със САЩ, Южна Корея и съответните нации при изискване Северна Корея да не продължи с изстрелването.

Южна Корея нащрек за шпионския сателит на КНДР, плаши със сурови санкции

Южна Корея нащрек за шпионския сателит на КНДР, плаши със сурови санкции

Сеул очаква сателитът да бъде изстрелян "в близко бъдеще"

Припомняме, че по-рано през май Южна Корея обяви, че е нащрек за шпионския сателит на КНДР и заплаши със сурови санкции.

Северна Корея може да изстреля първия си военен шпионски сателит "в близко бъдеще". Това заяви южнокорейският съветник по националната сигурност Чо Тае-йон. 

Чо заяви, че отговорът на Сеул ще бъде да окаже натиск върху международната общност да наложи строги наказателни мерки срещу Северна Корея. Същевременно Южна Корея ще въведе и допълнителни самостоятелни санкции заедно с държави със сходно мислене.

Централната новинарска агенция на Северна Корея съобщи, че Ким е посетил подготвителен комитет за изстрелването на сателита и е одобрил неговия "бъдещ план за действие". Това би могло да е сигнал, че изпълнението на проекта е неизбежно.

Шпионският сателит на КНДР нарушава санкциите на ООН

Шпионският сателит на КНДР нарушава санкциите на ООН

Според изявлението на Държавния департамент на САЩ