Северна Корея може да изстреля първия си военен шпионски сателит "в близко бъдеще". Това заяви южнокорейският съветник по националната сигурност Чо Тае-йон, цитиран от агенция "Йонхап".

Изявлението му идва на фона на засилващите се спекулации относно това кога сателитът ще бъде изведен в орбита.

Чо предупреди, че на Севера ще бъдат наложени още по-строги санкции, ако осъществи проекта си.

Той посочи, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е обявил, че изстрелването ще бъде извършено до края на април, но не е спазил обещанието си заради "различни" проблеми.

"Има вероятност за изстрелване в близко бъдеще. В такъв случай от наша страна ще бъдат положени усилия за задълбочаване на дипломатическата изолация на Северна Корея в международната общност", увери Чо.

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

Първият военен разузнавателен сателит на страната

Миналата седмица Централната новинарска агенция на Северна Корея съобщи, че Ким е посетил подготвителен комитет за изстрелването на сателита и е одобрил неговия "бъдещ план за действие". Това би могло да е сигнал, че изпълнението на проекта е неизбежно.

Чо заяви, че отговорът на Сеул ще бъде да окаже натиск върху международната общност да наложи строги наказателни мерки срещу Северна Корея. Същевременно Южна Корея ще въведе и допълнителни самостоятелни санкции заедно с държави със сходно мислене.

"Важното е да дадем да се разбере, че независимо дали Северна Корея изстреля разузнавателен сателит, или извърши ядрен опит, тя вече няма да може да парадира с присъствието си пред международната общност или да спечели някакви практически икономически ползи", подчерта той.

Шпионският сателит на КНДР нарушава санкциите на ООН

Шпионският сателит на КНДР нарушава санкциите на ООН

Според изявлението на Държавния департамент на САЩ