Пропагандните издания на Северна Корея в неделя продължиха да критикуват военното учение между Южна Корея и САЩ. Те обвиняват съюзниците за повишеното напрежение на Корейския полуостров, съобщи "Йонхап".

Uriminjokkiri, пропаганден уебсайт, отхвърли аргумента на съюзниците, че комбинираните им учения са отбранителни по природа.

"Това, че десантът на амфибия има нападателен характер, а не отбранителен, е факт, който всеки знае", се казва в уебсайта.

Друго пропагандно издание, Меари, твърди, че отговорността за довеждането на ситуацията на полуострова до "опасна" точка, която може да предизвика война, е на "враждебните" сили, включително Съединените щати.

"Фактът, че учението Ssangyong се провежда на ниво разширено подразделение през тази нечетна година, ясно показва до къде е достигнала неблагоразумието и необмислената смелост на подпалвачите на война", се казва в съобщението.

Северът осъди съюзническите учения като подготовка за война, с което породи опасения, че може да използва тези учения като претекст за участие в провокативни действия.

Южна Корея ще накара КНДР да си плати дълга за провокациите
Обновена

Южна Корея ще накара КНДР да си плати дълга за провокациите

След поредния оръжеен тест на Пхенян

Припомняме, че Сеул и Вашингтон започнаха първото си широкомащабно учение Ssangyong (двоен дракон) от пет години миналия понеделник, за да засилят възпирането срещу нарастващите заплахи от Северна Корея. То продължава до 3 април.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел обяви преди дни, че "ще се погрижи КНДР да плати цената за безразсъдните си провокации".

Тогава Пхенян обяви, че е тествал подводен ядрен дрон, в допълнение към многобройните изстрелвания на ракети през последните седмици.

"Северна Корея напредва с ядрените си оръжия с всеки изминал ден и извършва ракетни провокации с безпрецедентна интензивност", подчерта Юн.

Той посочи, че южнокорейското правителство и армия ще укрепят драстично силите си предвид ядрения и ракетния напредък и провокациите на Северна Корея и ще затвърдят допълнително сътрудничеството в областта на сигурността между Сеул и Съединените щати, както и между Сеул, САЩ и Япония.

Отделно правителството на Република Корея призова КНДР да погаси дълга си от 2007 г. на стойност 80 млн. долара за доставки за леката промишленост.

През 2022 г. КНДР проведе рекорден брой ракетни изпитания, а през настоящата година продължава провокациите си с изстрелването на близо 20 ракети при десет отделни теста.

Северна Корея тества и крилати ракети

Северна Корея тества и крилати ракети

Четвърти поред ракетни изпитания на КНДР от началото на ученията на САЩ и Южна Корея