Северна Корея в четвъртък обвини Европейския съюз (ЕС) в "подстрекаване на конфронтация и враждебност" на Корейския полуостров. Обвиненията бяха в отговор на неотдавнашна среща на върха Южна Корея-ЕС, по време на която лидерите осъдиха ядрените и ракетните провокации на Пхенян.

Позовавайки се на статия на севернокорейския анализатор по международни отношения Пак Мьонг Чол, официалната Корейска централна новинарска агенция обвини ЕС, че следва "небалансирана" политика в полза на Южна Корея, за да спечели нейната подкрепа за Украйна.

"ЕС, изложен на криза в сигурността след избухването на украинското събитие, сега протяга ръката си за просия дори към Южна Корея, напълно подчинена на САЩ във военно отношение и заемаща много несправедлива и предубедена позиция по въпроса за Корейския полуостров в краят на нейните отчаяни усилия за спечелване на военна подкрепа за Украйна", се казва в изявлението.

Припомняме, че в понеделник председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха среща на върха с президента Юн Сук Йол в Сеул. Те дадоха съвместно изявление, осъждащо многократните изстрелвания на балистични ракети и ядрените заплахи от Пхенян.

В същия ден европейските лидери посетиха и Демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи.

Южна Корея и ЕС водят стратегически диалог за сигурността

Южна Корея и ЕС водят стратегически диалог за сигурността

Сеул търси баланс между Запада и Китай

Според Пхенян, ЕС е загубил своята "почти напълно стратегическа независимост" в рамките на съюза си със Съединените щати.

"ЕС трябва да осъзнае факта, че ако следва сляпо враждебната политика на САЩ към КНДР, както сега, ще бъде държан отговорен за ескалацията на напрежението на Корейския полуостров заедно със САЩ", се казва още. 

Статията също така отбелязва, че по време на посещението си в Сеул лидерите на ЕС нарекоха ядрените програми на Севера заплаха за регионалния мир и казаха, че ЕС няма да приеме Северна Корея да притежава ядрени оръжия

"По-добре е ЕС да свикне със статута на КНДР като държава с ядрено оръжие сега", каза анализаторът, отбелязвайки, че ЕС никога не е искал от ЕС да признае Северна Корея за държава с ядрено оръжие.

Южна Корея нащрек за шпионския сателит на КНДР, плаши със сурови санкции

Южна Корея нащрек за шпионския сателит на КНДР, плаши със сурови санкции

Сеул очаква сателитът да бъде изстрелян "в близко бъдеще"