Южна Корея и Европейският съюз се споразумяха в понеделник да започнат стратегически диалог между своите висши дипломати за развитие на партньорство в областта на сигурността, се казва в съвместно изявление на фона на напрежението около рускатото настъпление в Украйна и севернокорейските ядрени заплахи, предава "Ройтерс".

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол проведе среща на върха в Сеул с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на която лидерите също се договориха да засилят сътрудничеството в области като изменението на климата, здравеопазването и веригите за доставки.

"Южна Корея и ЕС са важни партньори, които споделят универсалните ценности на свободата, човешките права и върховенството на закона", каза Юн на съвместна пресконференция, обещавайки да задълбочи отношенията си.

Украйна подканва Южна Корея за "по-радикална" подкрепа

Украйна подканва Южна Корея за "по-радикална" подкрепа

Олена Зеленска поиска несмъртоносна военна помощ за страната си

Паралелно с това Южна Корея изключи възможността за отделяне от Китай, съобщава агенция "Йонхап".

Финансовият министър на страната Чу Кюн-хо нарече втората по големина икономика в света "най-важният партньор" за икономическо сътрудничество на Сеул.

Южна Корея отдавна се стреми към икономическо сътрудничество с Китай, като същевременно разчита на ангажимента на САЩ за възпиране на потенциална агресия от страна на Северна Корея - деликатен баланс, който рискува да бъде нарушен, тъй като Сеул все повече се накланя към Вашингтон, като укрепва икономическата сигурност чрез по-тесни връзки със САЩ.

Министърът на финансите обаче отбеляза, че Южна Корея не възнамерява да прекъсва отношенията си с азиатския си съсед.

Китай предупреди САЩ и Южна Корея да не провокират КНДР

Китай предупреди САЩ и Южна Корея да не провокират КНДР

Пекин зове да не се нагнетява умишлено напрежение чрез заплахи