Северна Корея обвини САЩ в опит да провалят провеждането на шестстранните преговори по ядрения въпрос на Корейския полуостров, използвайки лъжливи обвинения по отношение на страната във връзка с потъването на южнокорейския корвет „Чхонан", предаде агенция Ронхап.

САЩ използват ситуацията около потъналия корвет "Чхонан", за да изолират Северна Корея и да засилят враждебната политика по отношение на КНДР, цитира агенцията изявление на представител на външното министерство на страната.

"КНДР няма никакво отношение към случая "Чхонан". Този случай, както и резултатите от неговото разследване са спектакъл, поставен под прикритието и с подстрекателството на САЩ", цитира агенцията думите на севернокорейския дипломат.

Той отбеляза още, че "КНДР последователно се е обявявала за денуклеаризация на Корейския полуостров, запазване на мира и стабилността в региона. Но тя никога няма да се примири с действия, които заплшават нейния суверенитет и право на съществуване".

Корветът "Чхонан" на ВМС на Южна Корея потъна на 26 март в Жълто море, на 1,8 км. югоизточно от о-в Пеннендо. На борда на кораба се намираха 104 членове на екипажа. Спасени бяха едва 58 от тях.

Според проведено от Сеул разследване на инцидента корветът е била потопен с торпедо, изстреляно от севернокорейска подводница. В тази връзка САЩ нарекоха действията на КНДР провокация срещу мира и сигурността на планетата.