Министерството на външните работи на Северна Корея обвини в понеделник Сеул и Вашингтон, че тласкат напрежението до "ръба на ядрена война", подобна на Корейската война от 1950-53 г. Пхенян потвърди, че ще продължи да укрепва своите способности за самоотбрана.

В изследователски доклад, публикуван от Института за американски изследвания на външното министерство, Северна Корея сравнява настоящото военно напрежение в региона с нощта преди избухването на Корейската война, като осъди Съединените щати и Южна Корея за техния "заблудна антикомунистическа военна конфронтация и заплахи".

"Такива войнствени ходове на САЩ засилиха военното напрежение на Корейския полуостров и в Североизточна Азия, която вече беше потопена в изключително нестабилна ситуация, по-близо до ръба на ядрена война", се казва в доклада на английски език от министерство, публикуван от Централна корейска новинарска агенция (KCNA).

Северът твърди, че САЩ "прибягват до тревожните враждебни актове на безразсъдно посегателство върху суверенитета и сигурността" на Севера по-упорито тази година от всякога и са достигнали праг, който вече не може да бъде толериран.

Тогава се предупреди, че война на полуострова "бързо ще прерасне в световна война и термоядрена война, безпрецедентна в света", причинявайки "най-катастрофалните и необратими последици" за мира и сигурността в региона и останалия свят.

САЩ: КНДР вероятно ще използва ядрена принуда срещу Юга

САЩ: КНДР вероятно ще използва ядрена принуда срещу Юга

Това се казва в доклад на американското разузнаване

Пхенян ще продължи да ускорява още повече усилията си за укрепване на "способностите си за самоотбрана за защита на суверенитета си", освен ако САЩ не оттеглят своята "анахронична враждебна политика" и постоянната си военна заплаха срещу Севера, се казва в доклада.

Припомняме, че на 23 юни доклад на американското разузнаване заяви, че Северна Корея вероятно ще използва ядрените си оръжия, за да принуди към политически отстъпки Южна Корея и нейните съюзници. 

Докладът е с дата януари 2023 г., но беше публикуван в четвъртък. Той е част от усилията за прозрачност, според Сидни Сейлър, национален служител на разузнаването на Северна Корея в Националния съвет по разузнаване.

Южна Корея отвръща "асиметрично" на КНДР при нови дронове в небето си

Южна Корея отвръща "асиметрично" на КНДР при нови дронове в небето си

Сеул създава командно звено за операции с дронове

Службата на директора на националното разузнаване отбеляза, че Пхенян може също да използва неядрени, несмъртоносни атаки, за да постигне целите си в бъдеще, вярвайки, че ядрените му оръжия ще възпрат контраофанзивите.

"Ние оценяваме, че през 2030 г. Ким Чен-ун най-вероятно ще продължи да следва стратегия на принуда, потенциално включваща неядрени смъртоносни атаки, насочени към постигане на целите на Севера за сплашване на съседите му, извличане на отстъпки и укрепване на военните авторитети на режима".