Правителството на Южна Корея одобри план за създаване на командно звено за операции с дронове през септември, съобщават ТАСС и агенция "Йонхап".

Днес стана ясно, че южнокорейската армия възнамерява да отговори асиметрично на всяко ново нахлуване на севернокорейски дронове във въздушното пространство на страната.

"Въоръжените сили взеха решение да изпратят десет или повече дрона в Пхенян, програмирани да прелетят над ключови цели там, ако Северна Корея изпрати един дрон в небето над Сеул", отбеляза високопоставен военен източник.

На свой ред говорителят на южнокорейското министерство на отбраната Джеон Ха-кю отбеляза, че Сеул "ще предприеме контрамерки в случай на ново проникване на дрон в съответствие с правото си на самоотбрана".

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Южна Корея призна провала си в борбата срещу дроновете на КНДР

Сеул ускорява създаването на специализирано военно подразделение за противодействие

Премиерът Хан Дък-су поиска от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея да предприеме всички необходими мерки, така че новото командване да започне да функционира по план.

Военното ведомство посочи, че създаването на специално командване за операции с безпилотни летателни апарати е необходимо поради "заплахата" от Северна Корея и централната роля на дроновете в съвременната война.

Армията възнамерява да закупи 100 малки безпилотни летателни апарата до края на юни. Новото командване ще отговаря за разузнавателни и ударни операции, както и за психологическа и електромагнитна война.

На 26 декември миналата година пет севернокорейски дрона навлязоха в територията на Южна Корея, включително в забранената за полети зона около канцеларията на южнокорейския президент в Сеул.

Това накара южнокорейските военни да вдигнат изтребители и хеликоптери. Армията обаче не успя да свали дроновете, които летяха над Юга с часове и беше остро разкритикувана за неуспеха си.

Сеул купува израелска система - убиец на дронове

Сеул купува израелска система - убиец на дронове

Засилване на ПВО отбраната срещу Пхенян