Северна Корея вероятно ще използва ядрените си оръжия, за да принуди към политически отстъпки Южна Корея и нейните съюзници. Това се казва в доклад на американското разузнаване.

Докладът е с дата януари 2023 г., но беше публикуван в четвъртък.  Той е част от усилията за прозрачност, според Сидни Сейлър, национален служител на разузнаването на Северна Корея в Националния съвет по разузнаване.

Службата на директора на националното разузнаване отбеляза, че Пхенян може също да използва неядрени, несмъртоносни атаки, за да постигне целите си в бъдеще, вярвайки, че ядрените му оръжия ще възпрат контраофанзивите.

"Ние оценяваме, че през 2030 г. Ким Чен-ун най-вероятно ще продължи да следва стратегия на принуда, потенциално включваща неядрени смъртоносни атаки, насочени към постигане на целите на Севера за сплашване на съседите му, извличане на отстъпки и укрепване на военните авторитети на режима".

Северна Корея се подигра на "позорното просене" на Блинкън в Китай

Северна Корея се подигра на "позорното просене" на Блинкън в Китай

Пхенян определи като провал политиката на САЩ за оказване на натиск върху Пекин

Припомняме, че в сряда Северна Корея разкритикува посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин като "просене" за облекчаване на напрежението.

Пхенян определи като провал политиката на САЩ за оказване на натиск върху Китай.

На една от най-значимите срещи между САЩ и Китай, откакто американският президент Джо Байдън встъпи в длъжност, Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха да стабилизират силното си съперничество, така че то да не прерасне в конфликт.

Блинкън заяви след срещата в понеделник, че е призовал Китай да насърчи Северна Корея да спре ракетните тестове, тъй като Пекин има "изключителна позиция" да притисне Пхенян да започне диалог.

САЩ изпратиха ядрена подводница в Южна Корея да респектира КНДР

САЩ изпратиха ядрена подводница в Южна Корея да респектира КНДР

Подобно посещение се случва за първи път от близо шест години

Допълва се, че Съединените щати са отговорни за ескалацията на напрежението в региона с "антикитайските си комплекси", като групата QUAD с Япония, Индия и Австралия и пакта AUKUS с Великобритания и Австралия.

Северна Корея е изстреляла близо 100 балистични ракети от началото на миналата година. 69 са балистичните ракети през 2022 г., което отбеляза нов годишен рекорд.