Отношенията между Северна Корея и Русия достигат "нови стратегически висоти" и навлизат в период на разцвет. Това обяви севернокорейското външно министерство по случай навършването на 22 години от подписването на съвместна декларация с руския президент Владимир Путин, съобщава агенция "Йонхап".

Стратегическото и тактическо сътрудничество между двете страни става все по-силно по пътя за категорично отхвърляне на своеволието, произвола, хегемонистичните действия на САЩ и техните васални сили, изтъкват от ведомството.

На 19 юли 2000 г. тогавашният севернокорейски лидер Ким Чен-ир подписа декларацията с руския президент Владимир Путин по време на среща на върха в Пхенян. Потвърдено е развитието на тясно двустранно сътрудничество.

Пхенян беше критикуван за сближаването си с Москва въпреки руската война в Украйна.

Северна Корея не иска точно Украйна да ѝ говори за накърнен суверенитет

Северна Корея не иска точно Украйна да ѝ говори за накърнен суверенитет

Киев се присъединил към "несправедливите и незаконни" действия на САЩ

Миналата седмица КНДР официално призна независимостта на двете подкрепяни от Русия самопровъзгласили се Донецка и Луганска народна република.

След този ход Украйна обяви, че къса дипломатическите отношения Северна Корея, наричайки този ход на Пхенян опит за подкопаване на нейния суверенитет и териториална цялост.

Северна Корея обаче защити решението си, подчертавайки, че Украйна вече е подкрепила действия, ръководени от САЩ, включително налагането на санкции за оръжейните програми на КНДР.