Украинското външно министерство остро осъди решението на Корейската народнодемократична република да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Това съобщи във "Фейсбук" говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от "Укринформ".

"Разглеждаме това решение като опит на Пхенян да подкопае суверенитета и териториалната цялост на Украйна, грубо нарушение на Конституцията на Украйна, Устава на ООН и основните норми и принципи на международното право", каза той. Той също така добави, че признаването от севернокорейския режим на руските окупационни режими в Донецка и Луганска области е нищожно, няма да има правни последици и няма да промени международно признатите граници на Украйна.

Северна Корея също призна независимостта на ДНР

Северна Корея също призна независимостта на ДНР

Денис Пушилин обяви поредна дипломатическа победа

Николенко каза, че в отговор на такъв неприятелски акт Украйна скъсва дипломатическите отношения със Северна Корея.

"Политически и икономически контакти с КНДР не се осъществяват поради международните санкции, наложени на тази страна, отбеляза Николенко.Обръщението на Русия към КНДР за подкрепа при легитимирането на силовото завземане на част от украинската територия говори повече за токсичността на Москва, отколкото за токсичността на Пхенян. Русия няма повече съюзници в света, с изключение на страни, които зависят от нея финансово и политически, и Нивото на изолация на Руската федерация скоро ще достигне нивото на изолация на КНДР. Украйна ще продължи да реагира възможно най-сурово на посегателствата върху нейния суверенитет и териториална цялост", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Северна Корея призна независимостта на Донецката народна република. Това обяви по-рано днес лидерът на ДНР Денис Пушилин. Това написа той в "Телеграм" и допълни, че международният статут на ДНР и нейната държавност продължават да се укрепват. Това е още една дипломатическа победа за нас, изтъква Пушилин.

Той благодари на Северна Корея за "голямата подкрепа за народа на Донбас".

"Това политическо решение ще осигури и основата за бъдещото развитие на икономическите отношения. Двустранното партньорство ще даде възможност на нашите компании да разширят търговията си. Очаквам активно и ползотворно сътрудничество", посочва Пушилин.

Впоследствие от посолството на КНДР в Москва потвърдиха информацията.

Сирия обмисля да разкрие свои посолства в ДНР и ЛНР

Сирия обмисля да разкрие свои посолства в ДНР и ЛНР

След като страната призна независимостта на двете сепаратистки републики

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република. С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Русия установи дипломатически отношения както с ДНР, така и с ЛНР ден по-късно.

Южна Осетия призна ДНР и ЛНР за независими държави през 2014 г., като установи дипломатически отношения с Донецк през май 2017 г. и с Луганск през май 2019 г. Президентът на Абхазия Аслан Бжания подписа укази за признаване на независимостта на двете републики на 25 февруари тази година.

На 29 юни Сирия също призна независимостта на двете сепаратистки републики. В отговор Украйна обяви скъсването на дипломатическите отношения с Дамаск.