Властите в Северна Корея защитиха извършените ракетни изпитания като законно право на самозащита и заявиха, че Съединените щати умишлено ескалират ситуацията чрез налагане на нови санкции. Това съобщиха държавни медии в петък, позовавайки се на външното министерство, предаде "Ройтерс".

САЩ удариха севернокорейци и руснак след ракетните изпитания на КНДР

САЩ удариха севернокорейци и руснак след ракетните изпитания на КНДР

Били отговорни за набавянето на стоки за оръжейните програми на Северна Корея

Неотдавнашното разработване от Северна Корея на "оръжие от нов тип" беше само част от усилията ѝ за модернизиране на нейната национална отбранителна способност и не беше с цел да нанесе вреда на сигурността на съседните страни, каза говорител на външното министерство на Северна Корея в изявление, предадено от държавната информационна агенция KCNA.

"Обвинението на САЩ за законното упражняване на правото на самозащита от КНДР е очевидна провокация и гангстерска логика", се казва в изявлението.

Северна Корея изстреляла неидентифициран снаряд

Северна Корея изстреляла неидентифициран снаряд

Според все още оскъдна информация на Юга

Изявлението предупреждава за неуточнена "по-силна и сигурна реакция", ако Съединените щати заемат конфронтационна позиция.

Припомняме, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наложи първите си санкции срещу оръжейните програми на Северна Корея след поредица от изстрелвания на севернокорейски ракети, включително две от миналата седмица насам.

Ракетните изпитания на Северна Корея са дълбоко дестабилизиращи и опасни. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, добавяйки, че Пхенян не е отговорил на никакви дипломатически инициативи от страна на Вашингтон.