Сателитни снимки са показали, че Северна Корея разширява завода за обогатяване на уран в основния си ядрен комплекс в Йонбьон, предаде "Гардиън". Според експерти, това показва намерение да се ускори производството на бомба.

Това би увеличило капацитета на завода да произвежда силно обогатен уран с 25 процента.

Снимките са от 1 и 14 септември тази година.

Оценките за това колко ядрени бойни глави Северна Корея може да добави всяка година варират между шест и 18.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в края на август призова Северна Корея да се откаже от разработването на ядрени оръжия.

Той изрази безпокойство заради публикувания доклад на Международната агенция за атомна енергия, в който се изказват опасения, че Пхенян се е върнал към разработването на ядрени оръжия. По тази причина Гутериш призова страната да се откаже от подобни дейности.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подозира, че Ceвepнa Kopeя e възобновила работата на ядpения peaĸтop в Йонбьон, зa ĸoйтo ce cмятa, чe пpoизвeждa плyтoний зa ядpeни opъжия.

Смята се, че 5-мегаватовия реактор в Йонбьон е спрян през декември 2018 г. Евентуалното му задействане може да означава, че Пхенян продължава да работи по ядрената си програма в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Доклад на ООН: Северна Корея е продължила ядрените опити в Йонбьон

Доклад на ООН: Северна Корея е продължила ядрените опити в Йонбьон

Пхенян работи по ракетните си програми...

Йонбьон е основният ядрен комплекс на Северна Корея. Той преустанови работа около срещите на лидера Ким Чен-ун с тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Пхенян предлагаше и окончателно затваряне на комплекса в замяна на отпадането на икономическите санкции срещу азиатската страна - сделка, която Ким Чен-ун и Тръмп обаче така и не постигнаха.

От 2006 г. Съветът за сигурност на ООН прие няколко резолюции, с които се санкционира Северна Корея в опит да се притисне страната да се освободи от ядрените оръжия. Същевременно САЩ налагат едностранни санкции, ограничаващи още повече икономически дейности, главно в отговор на кибератаки от Северна Корея.

Тези разкрития идват и на фона на скорошните тестове на ракети, извършени от КНДР.

САЩ заклеймиха Северна Корея за изстреляните балистични ракети, но зоват за диалог

САЩ заклеймиха Северна Корея за изстреляните балистични ракети, но зоват за диалог

"Оставаме ангажирани с дипломатически подход към КНДР"