САЩ обявиха, че Северна Корея е нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН с изстрелването на две балистични ракети в Японско море, но потвърдиха желанието си да въвлекат в диалог комунистическата държава, която притежава ядрено оръжие, информира "Франс прес".

"САЩ осъждат изстрелването на ракети от КНДР. Това изстрелване е в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за съседите на КНДР и други членове на международната общност", настоя говорител на Държавния департамент.

Япония предупреди, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Япония предупреди, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Суга: Възмутителен акт, който представлява заплаха за стабилността и сигурността на нашата страна и региона

Говорителят обаче добави: "Оставаме ангажирани с дипломатически подход към КНДР и ги призоваваме да се включат в диалог".

Администрацията на президента Джо Байдън заяви през април в преглед на политиката за Северна Корея, че САЩ са готови да въвлекат Пхенян.

Но тя също така сигнализира, че търси повече практически подход след необичайната лична дипломация на предишния президент Доналд Тръмп, който се срещна два пъти с младия вожд на тоталитарната комунистическа държава Ким Чен-ун.

Тръмп настоя, че е трябвало да спечели Нобелова награда за мир за предотвратяване на война, но Северна Корея никога не подписа постоянно споразумение за прекратяване на ядрената си програма.

Пхенян е подложен на тежки международни санкции заради поредица от ядрени тестове и изпитания на балистични ракети с голям обсег.

Говорителят на Държавния департамент увери, че ангажиментът на САЩ за отбраната на Южна Корея, която днес извърши собствено изпитание, като изстреля балистична ракета от подводница, и Япония "остава железен".

Южна Корея изстреля балистична ракета от подводница

Южна Корея изстреля балистична ракета от подводница

С това Южна Корея се превърна в седмата държава в света със собствена изстрелвана от подводница балистична ракета