Южна Корея обяви, че успешно е изстреляла балистична ракета от подводница днес, информира "Франс прес".

Ракетата е била изстреляна от подводница, която наскоро е била въведена на въоръжение и успешно е поразила мишената си.

Изстрелването е било наблюдавано от южнокорейския президент Мун Дже-ин.

С това Южна Корея се превърна в седмата държава в света със собствена изстрелвана от подводница балистична ракета (SLBM).

Япония предупреди, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Япония предупреди, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Суга: Възмутителен акт, който представлява заплаха за стабилността и сигурността на нашата страна и региона

Изстрелването е било извършено от полигон на Агенцията за развитие в отбраната, часове след като Северна Корея изстреля две балистични ракети, които паднаха в Японско море.

SLBM е била изстреляна от 3000-тонната подводница клас Dosan Ahn Chang-ho в провинция Южен Чунчхон.

Тя е прелетяла планираното разстояние и точно е поразила цел, уточниха от кабинета на Мун Дже-ин.

"Притежаването на SLBM е много смислено по отношение на осигуряването на възпиране срещу универсални заплахи и се очаква да играе голяма роля в самоуверената национална отбрана и установяването на мир на Корейския полуостров занапред", допълват от кабинета на южнокорейския президент.

Агенцията за развитие в отбраната по-рано проведе няколко теста на SLBM от наземни и водни установки.

Понастоящем само шест държави имат SLBM с действителни полеви операционни възможности, които имат високи стратегически ценности и са трудни за разработване. Това са САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия.

Северна Корея твърди, че е разработила собствена SLBM. Но военните власти на Южна Корея коментираха, че Пхенян изглежда е бил успешен само с изстрелването на балистични ракети от плаващ шлеп, а не с подводно изстрелване от действителна подводница.

В допълнение, Агенцията за развитие в отбраната е успяла да извърши тест за разделяне на ракети въздух-земя с голям обсег за използване от изтребителя от следващо поколение KF-21, който Южна Корея разработва със собствена технология.

Това означава, че Южна Корея е осигурила технология за изстрелване на въздушни ракети, съществен елемент за въоръжението на изтребители.

Агенцията за развитие в отбраната също така е информирала президента за напредъка в разработването на две други стратегически оръжия - свръхзвукова крилата ракета и балистична ракета с висока мощност със значително увеличено тегло на бойната глава.