Властите в КНДР съобщават за значителен спад в броя случаи на ​​треска, но експерти от други страни се съмняват в подобни твърдения, съобщава южнокорейската агенция Yonhap.

Припомня, че севернокорейската "треска" най-вероятно е COVID-19.

"Пхенян твърди, че тази седмица дневният брой на хората с треска постепенно е намалял до по-малко от 50 000 регистрирани души за денонощие", се казва в доклада.

В същото време агенцията отбелязва, че в пика на заболяването - в средата на май - са регистрирани над 390 хиляди случая на ден.

КНДР с под 60 000 новозаразени с "треска"

КНДР с под 60 000 новозаразени с "треска"

Тенденция към спад през последната седмица

Експертите поставят под въпрос данните, публикувани от Северна Корея, и се чудят как страна с повече от 25 милиона души за толкова кратък период от време е довела до ситуацията с "омикрон" - новия щам на коронавирусa.

Освен това ниската отчетена смъртност в КНДР в сравнение с броя на очакваните случаи на заболяването също повдига въпроси, пише агенцията.

Пхенян съобщи, че броят на случаите на треска от началото на епидемията е достигнал почти 4 милиона към началото на юни, но твърди, че общият брой на смъртните случаи е само 71, а смъртността е 0,002 процента.

В същото време в Южна Корея, където процентът на ваксинация е достигнал 85%, смъртността е 0,13%, според Yonhap.

По-рано в началото на юни изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) за спешни здравни ситуации Майк Райън каза, че ситуацията в Северна Корея "се влошава, а не се подобрява".

КНДР за втори ден регистрира около 60 000 новозаразени с треска

КНДР за втори ден регистрира около 60 000 новозаразени с треска

Неофициално това е коронавирус

На 12 май Северна Корея съобщи за първия случай в страната на треска, за която чужди експерти смятат, че е коронавирус. Преди това, двете години, през които продължава пандемията на коронавирус, Пхенян не обяви случаи на заболяването.

Yonhap от своя страна подчертава, че севернокорейските медии вероятно ще използват фрази като "треска", "пациенти с висока температура", тъй като КНДР няма достатъчно оборудване за откриване на нова коронавирусна инфекция.