За пореден път КНДР нападна остро САЩ, предаде "Йонхап".  В понеделник министерството на външните работи на Северна Корея обвини САЩ, че използват хуманитарна помощ като политически инструмент за намеса във вътрешните работи и оспорване правата на човека.

САЩ и Северна Корея без диалог от 1 година

САЩ и Северна Корея без диалог от 1 година

Северна Корея не е реагирала на опитите за дипломатически контакти от средата на февруари

Кан Хьон-чол, старши изследовател в Асоциацията за насърчаване на международния икономически и технологичен обмен, написа статия по въпроса, публикувана на уебсайта на външното министерство на Севера. "На практика много страни са преживели горчиви разочарования в резултат на възлагането на твърде много надежди на американската хуманитарна помощ", написа той. 

Кан твърди, че и сериозните икономически затруднения заради пандемията COVID-19 са повод за САЩ да злоупотреби със страданията и болката за зловещи политически цели.

В по-ранен доклад се казва, че САЩ може да обмислят споделянето на ваксини срещу COVID-19 със Северна Корея, ако бъде поискано от обедняващата нация. Изглежда, че статията отразява ангажимента на Севера да разчита на себе си и отхвърлянето на хуманитарна помощ, ако Вашингтон повдигне въпроса за правата на човека на Пхенян.

КНДР се готви и за диалог, и за конфронтация със САЩ

КНДР се готви и за диалог, и за конфронтация със САЩ

За първи път Ким чен Ун коментира политиката на Байдън

Очаква се северът да получи около 2 милиона дози коронавирусни ваксини чрез COVAX, но те все още не са доставени в страната.

Пхенян твърди все така, че няма регистрирани положителни случаи на коронавирус, но е предприел относително бързи и строги мерки срещу пандемията, като налагане на строг граничен контрол от началото на миналата година.