Северна Корея предупреди, че ще продължи да упражнява суверенните си права, включително чрез изстрелване на сателити, съобщава "Ройтерс".

Освен това армията ѝ възстановява някои разрушени охранителни постове на границата с Южна Корея.

Външното министерство на КНДР заяви, че изстрелването на разузнавателен сателит миналата седмица е било предизвикано от необходимостта да се наблюдават Съединените щати и техните съюзници.

"Това е законен и справедлив начин страната да упражни правото си на отбрана, да даде изчерпателен отговор и да проследи отблизо сериозните военни действия от страна на САЩ и техните последователи", отбелязва държавната медия KCNA.

Северна Корея - страна, разполагаща с ядрени оръжия, изстреля сателита си миналия вторник, като обяви, че той успешно е навлязъл в орбита и излъчва кадри.

Представители на южнокорейската отбрана и анализатори обаче посочиха, че възможностите му не са проверени по независим път.

Столтенберг: Северна Корея да изостави своите ядрени и ракетни програми

Столтенберг: Северна Корея да изостави своите ядрени и ракетни програми

Позиция на НАТО

Изстрелването подтикна Южна Корея да прекрати ключова клауза в междукорейско военно споразумение от 2018 г. и да възобнови въздушното наблюдение близо до границата.

На свой ред, Северна Корея обяви, че вече не е обвързана от споразумението и ще разположи оръжия на границата с Юга.

Позовавайки се на южнокорейски военни служители, агенция "Йонхап" съобщи, че севернокорейски войници са забелязани да връщат тежки оръжия на границата на демилитаризираната зона и да възстановяват охранителни постове, разрушени от двете страни след споразумението за деескалация.

Южна Корея изчислява, че Пхенян е имал около 160 охранителни поста по протежение на демилитаризираната зона, а Сеул - 60. Всяка страна е разрушила 11 от тях след военното споразумение, подписано през 2018 г.

По данни на "Йонхап" тежко въоръжени севернокорейски войници са били забелязани да възстановяват повредени охранителни постове на няколко места от петък насам.

 Ким Чен Ун разгледа първите шпионски сателитни снимки на "основни целеви региони"

Ким Чен Ун разгледа първите шпионски сателитни снимки на "основни целеви региони"

Северна Корея критикува Съединените щати за предоставянето на модерни оръжия на своите "марионетки"

Съединените щати свикаха непланирано заседание на Съвета за сигурност на ООН днес за обсъждане на изстрелването на сателита на Севера.

На 22 ноември деветима членове на Съвета за сигурност излязоха със съвместно изявление със САЩ, осъждащо изстрелването на сателита на КНДР заради използване на технология за балистични ракети, като го определиха като нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност.

Външното министерство на Северна Корея пък посочи, че общата позиция само показва колко нефункциониращ е станал Съветът за сигурност, тъй като някои държави членки сляпо следват САЩ в издаването на безсмислени изявления.

Двама от постоянните членове с право на вето - Китай и Русия, отказаха да се присъединят към каквито и да е нови санкции на Съвета за сигурност срещу Пхенян, въпреки продължаващите изпитания на все по-мощни балистични ракети.

КНДР се отказа от военната сделка с Южна Корея, обеща да разположи нови оръжия на границата

КНДР се отказа от военната сделка с Южна Корея, обеща да разположи нови оръжия на границата

Изявлението на Северна Корея дойде часове след като тя изстреля балистична ракета към морето