"Имам много украински приятели" - това казва Доналд Тръмп в онзи телефонен разговор, воден с новия украински президент през юли, напомня Дойче веле. Но кои точно са тези "приятели"?

Доналд Тръмп никога не е бил в Украйна, нито пък е проявявал някакъв интерес към тази страна. Нещо повече: той я беше обвинил, че през 2016 е саботирала неговата предизборна кампания. Информации от Киев тогава бяха довели до оставката на шефа на предизборния му щаб Пол Манафорт. В тях се твърдеше, че Манафорт е консултирал проруската Партия на регионите в Украйна, за което бил получил пари по нелегален начин.

На фона на тези разкрития отношението на Тръмп към тогавашния украински президент Петро Порошенко беше твърде сдържано. Затова пък в телефонния си разговор с новия украински президент Володимир Зеленски през юли - разговор, който доведе до сегашния скандал - Тръмп не пести комплименти. "Това е прекрасна страна. Аз имам много украински приятели - това са невероятни хора", казва той.

Виктор Пинчук

Но кои точно са тези негови украински "приятели"? Най-известният от тях навярно е милиардерът Виктор Пинчук. В Украйна го смятат за олигарх. Няколко различни класации го нареждат сред най-заможните хора в страната. 58-годишният зет на бившия украински президент Леонид Кучма произхожда от Днипро, бивш Днепропетровск, и притежава фирма за производство на тръби, както и медийна групировка, включваща телевизиите STB und ICTV.

Една от първите публични изяви на Тръмп, свързани с Украйна, също беше организирана от Виктор Пинчук. През 2004 украинецът създаде форума Yalta European Strategy (YES), който си поставяше за цел да сближи страната с ЕС. Всяка година в Ялта бяха канени елитни икономически и политически дейци от цял свят за участие. По време на предизборната си кампания през 2015 и Доналд Тръмп се включи във въпросната конференция - чрез видеовръзка. Медии твърдят, че участието на Тръмп е струвала на Пинчук 150 000 долара. Дали двамата имат общи бизнес интереси? Това не е известно. Водещ на форума е бил Дъглас Шоун - американски публицист, политолог и коментатор в любимия телевизионен канал на Тръмп "Фокс Нюз". Шоун отдавна работи за Пинчук и е регистриран в американското Министерство на правосъдието като негов официален лобист. По онова време Тръмп похвали Пинчук лично: "Виктор е много специален човек, а и специален предприемач. Когато беше при мен на гости, му казах, че навярно бих могъл да науча от него повече, отколкото той от мен". По време на участието си във форума Тръмп казва и онова, което повтори четири години по-късно в телефонния си разговор със Зеленски: че европейските държави, и по-специално Германия, не правели достатъчно, за да помогнат на Украйна.

Павло Фукс

Друг известен украинец, свързван с Тръмп, е Павло Фукс - 47-годишен предприемач и милионер от Харков. Дълго време той е имал бизнес в Русия, където е създал фирма за недвижими имоти. В интервю за агенция "Блумбърг" украинският милионер казва, че се е запознал с Тръмп през 2005 година и на няколко пъти се е срещал с него и децата му Иванка Тръмп и Доналд Тръмп младши. На тези срещи се е обсъждала възможността да бъде изграден "Trump Tower" и в Москва. Сделката обаче не се осъществила, защото Тръмп поискал прекалено висока цена, твърди Павло Фукс.

Украинският предприемач живее в момента в Украйна и е в наказателния списък на Москва, който руснаците въведоха в отговор на украинските наказателни мерки. Известно е също така, че Фукс беше сред украинците, които през февруари 2017 пристигнаха в Америка за встъпването на Доналд Тръмп в длъжност. Той обаче не е присъствал на самата церемония.

През есента на същата година Фукс организира посещение на бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани в Харков. Джулиани е личен адвокат на Тръмп и в момента се намира в центъра на вниманието покрай скандала около телефонния разговор на американския президент с украинския му колега Зеленски. Според официалните съобщения, Джулиани тогава е пътувал до Харков, за да сподели своя опит като кмет на Ню Йорк от времето на терористичните удари през 2001 година. По време на президентските избори в Украйна през пролетта на 2019 украински медии писаха, че Фукс е участвал във финансирането на кампанията на Зеленски. Предприемачът обаче отрече тези информации.

Витали Кличко

Тесни връзки с Джулиани поддържа и кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Витали Кличко. Той също се познава лично с Доналд Тръмп. Когато през лятото възникна конфликт между Кличко и ръководителя на президентската служба на Зеленски, 48-годишният Кличко отпътува за Ню Йорк и публикува в социалните медии своя снимка с Джулиани - явно, за да покаже, че има могъщи поддръжници в битката за кметския пост в Киев.

Посещението на Кличко в Ню Йорк е било само няколко дни след телефонния разговор на Тръмп със Зеленски, в който Тръмп заявява, че неговият личен адвокат Джулиани ще окаже на украинската страна помощ в разследването на скандални детайли от дейността на бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър в Украйна. Дали Кличко е разговарял с Джулиани относно Байдън? Бившият боксьор отрича.

Той и неговият брат Владимир, също бивш професионален боксьор, се запознали с Тръмп по време на спортната им кариера, разказа Кличко преди време в едно телевизионно интервю. Двамата братя се боксирали в бившето казино на Тръмп "Тадж Махал", а милиардерът често бил гост на тези мачове. Братята Кличко също му били гостували, стана ясно от това интервю.

Игор Фруман и Лев Парнас

Има и други, по-малко известни хора, чиито имена се споменават във връзка със скандала около телефонния разговор със Зеленски. Две от тези имена се набиват по-особено на очи: Игор Фруман и Лев Парнас. Това са предприемачи във Флорида с украински произход и добри контакти в Одеса. Както съобщават американски медии, 53-годишният Фруман и 47-годишният Парнас са направили впечатление със свои дарения за предизборни прояви на Тръмп и на други кандидати на Републиканската партия.

И двамата се били срещали с Доналд Тръмп, както и със сина му Доналд Тръмп младши. Но най-важното е, че и двамата са клиенти на адвоката Джулиани. Твърди се, че са помогнали на Джулиани да осъществи контакти с хора в Украйна, включително и с бивши главни прокурори, които да му набавят сведения по случая "Байдън".

Клиенти на Тръмп

Сред украинските "приятели" на американския президент има и дузина украинци, които или са закупили от Доналд Тръмп недвижими имоти, или пък са участвали във финансирането на негови строежи, не само в САЩ. Сред тях има и някои по-известни лица. Например дъщерята на един бивш украински бизнесмен, който е подозиран за пране на пари. Трудно е обаче да се установи точният брой на украинските "приятели" на Тръмп.