Мъж се заби с автомобила си в ограда пред офиса на премиера в Токио и започна да хвърля коктейли "Молотов" по сградата на централата на управляващата партия. Това предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на японската обществена телевизия NHK.

Мъжът е задържан от полицията. Мотивите за действията му се изясняват. Няма данни за пострадали хора при инцидента.

Управляващата Либерално-демократическа партия става все по-непопулярна сред обществото поради разрастващия се паричен скандал, включващ съмнително финансиране и предполагаемо укриване на данъци. Гласуването за долната камара на парламента е насрочено за 27 октомври. Някои опетнени политици загубиха официалната подкрепа на управляващата партия, но се кандидатират като независими.

Партията наскоро избра нов лидер, министър-председателят Шигеру Ишиба, надявайки се да представи нов имидж. Но проучванията показват, че популярността му рязко пада, въпреки че все още не е ясно дали партията ще загуби мнозинството си в долната камара на предстоящите избори предвид разцепената опозиция.

Япония провежда предсрочни избори на 27 октомври

Япония провежда предсрочни избори на 27 октомври

Очаква се на 1 октомври новият премиер да положи клетва

Либералдемократите управляваха Япония почти непрекъснато през последните десетилетия. Те се смятат за водещи Япония, тъй като тя се превърна в икономическа сила след опустошенията от Втората световна война. Тогавашният министър-председател Шиндзо Абе беше убит през 2022 г., докато изнасяше реч за кандидат от управляващата партия по време на парламентарни избори.