взривТерорист-самоубиец взриви автомобила си на пропускателен пункт в източен Афганистан, при което уби поне деветима души, съобщи „ал-Джазира", позовавайки се на местната полиция. Двама от загиналите са служители на реда.

Началникът на полицията в Хост съобщи, че взривът е станал рано сутринта на контролен пункт, разположен по пътя към провинция Пактия. Според медицински представители ранените са 30 и са основно цивилни. Има опасения, че местните болници няма да се справят с наплива от пострадали.

Полицаите на контролния пункт се усъмнили в едно от преминаващите превозни средства и поискали да му извършат щателна проверка. В този момент терористът, който го управлявал, задействал адската машина. Разположените наблизо къщи и магазини също са пострадали от взрива, а пътят буквално е покрит с кръв и части от тела.

Властите посочиха талибаните като основни заподозрени за терористичния акт, а в последствие самите ислямисти потвърдиха авторството си. По-рано през седмицата 19 души, сред които 15 полицаи и агент на разузнаването, загинаха при серия от атаки срещу полицейски участъци в Кандахар.