Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран и великите сили се разпадна през годините, Техеран разшири и ускори ядрената си програма, намалявайки времето, което ще му е необходимо за изграждане на ядрена бомба, ако реши, въпреки че отрича да има такива намерения.

Високопоставен командир на Иранската революционна гвардия каза в четвъртък, че Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона на израелските заплахи. Въпреки че не беше ясно какво точно има предвид, а този термин обикновено се отнася до страни, които, за разлика от Иран, имат ядрени оръжия, представяме анализ на Ройтерс по въпроса.

Рухване на ядрената сделка

Споразумението от 2015 г. въведе строги ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на премахването на международните санкции срещу Техеран. То намали запасите на Иран от обогатен уран, оставяйки го само с малко количество, обогатено до 3,67% чистота, далеч от приблизително 90% чистота, която е оръжейна степен.

По това време Съединените щати казаха, че основната цел е да се увеличи времето, необходимо на Иран, за да произведе достатъчно материал за ядрена бомба - най-голямото отделно препятствие в оръжейна програма - до поне една година.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от сделката, налагайки отново санкции на Техеран, които намалиха продажбите на петрол и удариха икономиката му. През 2019 г. Иран започна да нарушава ограниченията върху ядрените си дейности и след това ги надхвърли.

Сега Ислямската република е нарушила всички ключови ограничения на сделката, включително къде, с какви машини и до какво ниво може да обогатява уран, както и колко материал може да складира.

WP: Иран е по-близо от всякога до ядрено оръжие

WP: Иран е по-близо от всякога до ядрено оръжие

Провалът на ядреното споразумение възпрепятства възможностите на МААЕ за наблюдение и разследване

Нейните запаси от обогатен уран, които бяха ограничени до 202,8 кг по силата на сделката, възлизаха на 5,5 тона през февруари, според последния тримесечен доклад на ядрения надзорен орган на ООН, който инспектира заводите за обогатяване на Иран.

Сега Иран обогатява уран до 60% чистота и има достатъчно материал, обогатен до това ниво, ако бъде допълнително обогатен, за две ядрени оръжия, според теоретичното определение на Международната агенция за атомна енергия.

Това означава, че така нареченото "време за пробив" на Иран - времето, което ще му е необходимо, за да произведе достатъчно оръжеен уран за ядрена бомба - е близо до нула, вероятно въпрос на седмици или дни.

МААЕ инспектира декларираните от Иран обекти за обогатяване: надземно предприятие и по-голямо, подземно в неговия комплекс в Натанц и друго, скрито в планината във Фордо.

В резултат на това, че Иран престана да изпълнява елементи от сделката, МААЕ вече не може напълно да наблюдава производството и запасите на Иран от центрофуги - машини, които обогатяват уран, и вече не може да извършва внезапни инспекции. Това предизвика спекулации дали Иран може да е създал таен обект за обогатяване, но няма конкретни индикации за такъв.

Превръщането на урана в оръжие

Освен обогатяването на уран, стои въпросът колко време ще отнеме на Иран да произведе останалата част от ядрено оръжие и потенциално да го направи достатъчно малко, за да го постави в средство за доставка като балистична ракета, ако реши. Това е много по-трудно да се прецени, тъй като не е толкова ясно колко познания има Иран.

Американските разузнавателни агенции и МААЕ смятат, че Иран е имал координирана програма за ядрени оръжия, която е спрял през 2003 г. Той е работил върху аспекти на въоръжаването и някои работи са продължили до 2009 г., установи МААЕ в доклад от 2015 г.

Иран отрича някога да е имал програма за ядрени оръжия, въпреки че върховният лидер Али Хаменей каза, че "ако искаме, световните лидери не биха могли да ни спрат".

Оценките за това колко време ще е необходимо на Иран за създаване на работещо ядрено оръжие обикновено варират между месеци и около година.

През март 2023 г. висшият ръководителят на Комитета на началник-щабовете на САЩ по това време, генерал Марк Мили, свидетелства пред Конгреса, че създаването на оръжие ще отнеме на Иран няколко месеца, въпреки че не каза на какво се основава тази оценка.

В тримесечен доклад през февруари тази година МААЕ каза: "Публичните изявления, направени в Иран относно техническите му възможности за производство на ядрени оръжия, само увеличават опасенията на генералния директор относно коректността и пълнотата на декларациите за гаранции на Иран."

Дипломатите казаха, че тези изявления включват телевизионно интервю на бившия ирански ядрен ръководител Али Акбар Салехи, в което той оприличи производството на ядрено оръжие с построяването на кола и каза, че Иран знае как да направи необходимите части.

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

След атаката на Техеран срещу Израел