Пълното повторно отваряне на границата между Колумбия и Венецуела ще дойде рано или късно, но ще зависи от правните условия и цялостното възстановяване на двустранните връзки. Това заяви в четвъртък министърът на търговията на Колумбия Херман Умана, цитиран от "Ройтерс".

"Границата ще бъде отворена скоро, но по времето, когато имаме тази координация", каза Умана по време на среща в Кукута на бизнесмени от двете страни на границата, сред които и представители на колумбийско-венецуелската търговска камара.

Припомняме, че отношенията между двете страни се стоплиха през близо две седмици, откакто Густаво Петро положи клетва като нов президент на Колумбия. Petro обеща да отвори отново до голяма степен затворената търговия през 2219-километровата граница.

Колумбия има нов президент

Колумбия има нов президент

Густаво Петро положи клетва

Петро и венецуелският президент Николас Мадуро назначиха нови посланици в двете държави. 

"Нашите представители на бизнеса искат това да не бъде обект на санкции", добави Умана, без да дава подробности.

Пратеник на ООН каза миналата година, че санкциите срещу Венецуела, въведени от САЩ и ЕС влошават хуманитарната криза и препоръчаха облекчаването им, за голямо огорчение на опозицията в страната.

Повторното отваряне няма да означава голям подем в търговията в краткосрочен план, но ще бъде от ключово значение за възстановяването на институционалния контрол в район, засегнат от незаконни икономики и контрабанда, каза Умана.

Венецуела търси диалог със САЩ за падане на санкциите

Венецуела търси диалог със САЩ за падане на санкциите

Псаки отказа да потвърди съобщенията, че американската администрация "обмисля облекчаване на санкциите"

"Това, което ще се случи, когато отворим мостовете, е, че ще заменим незаконността, прането на пари, контрабандата", каза той.

Търговията между двете страни тази година може да достигне повече от 600 милиона долара, добави той, след като достигна 316 милиона долара през първото полугодие, почти същото, което достигна през цялата 2021 г.

Министърът на транспорта на Колумбия каза, че граничните мостове се оценяват преди повторното отваряне.

"Отвъд повторното отваряне на границата се надяваме да активираме отново нашите индустриални зони", каза Фреди Сандовал, ръководител на гилдията на автомобилните производители във венецуелския щат Тачира, добавяйки, че страната е имала най-обширната инфраструктура за производство на автомобили на континента преди две десетилетия.

"Трябва да го възстановим", каза той.

Двустранните отношения се разпаднаха в началото на 2019 г., след като Каракас се противопостави на членовете на венецуелската опозиция, които с подкрепа от администрацията на експрезидента Доналд Тръмп в САЩ, се опитаха да изпратят камиони с помощ през границата от Колумбия. Одит в САЩ миналата година установи, че усилията не са планирани в съответствие с хуманитарните принципи.

Търговията между двете страни беше 7 милиарда долара през 2008 г., преди тогавашният президент на Венецуела Уго Чавес да я замрази в знак на протест срещу военно споразумение между Богота и Вашингтон.