Президентите на Колумбия Густаво Петро и на Венецуела Николас Мадуро се срещнаха във вторник и заявиха, че ще подобрят сътрудничеството между двете страни в търговията и сигурността. Това потвърждава стремежа за нормализация на отношенията след избирането на първия ляв лидер на Колумбия, предава Associated Press.

След срещата в президентския дворец на Венецуела Петро нарече "самоубийствено" отчуждението на правителствата на Венецуела и Колумбия, добавяйки, че границата между страните е била "забравена и предадена на престъпни мафии".

Президентът на Колумбия каза, че и двете страни сега ще търсят начини за обмен на разузнавателна информация за групите за трафик на наркотици и добави, че ще лобира за повторното влизане на Венецуела в Андската общност на нациите, регионална търговска и инвестиционна група, от която Венецуела се оттегли през 2006 г. Петро поиска подкрепата на Венецуела в мирните преговори с Националната освободителна армия, или ELN, колумбийска бунтовническа група, която действа от двете страни на границата.

Усилията на Петро да се ангажира със социалистическото правителство на Венецуела бележат радикална промяна на доскорошната политика на Колумбия: преди Петро да бъде избран през юни, предишният президент на Колумбия Иван Дуке подкрепи усилията на САЩ да изолира правителството на Мадуро, да наложи санкции на венецуелския петрол и да принуди Мадуро да проведе свободни и честни избори.

Съединените щати, Колумбия и десетки други страни спряха да признават Мадуро за легитимен лидер на Венецуела през 2019 г., след като той спечели избори, които бяха широко оценени като недемократични, и подкрепи издигането за временен президент на Венецуела на бившия лидер на Националното събрание Хуан Гуайдо.

Междувременно вътрешната опозиция срещу Мадуро, оглавявана от бившия лидер на Конгреса Хуан Гуайдо, установи, че подкрепата й намалява както в страната, така и в чужбина.

Петро промени курса си веднага след като положи клетва и възстанови дипломатическите си отношения с правителството на Мадуро. Във вторник опозиционните лидери във Венецуела разкритикуваха срещата на Петро с Мадуро, като Гуайдо написа в "Туитър", че Петро помага за "нормализиране" на нарушаването на човешките права във Венецуела, като "посещава диктатора Мадуро и го нарича президент".

Международният наказателен съд в момента разследва правителството на Мадуро за нарушения на правата на човека, включително изтезанията и произволното задържане на протестиращи през 2017 г. В скорошно писмо, адресирано до Петро, Human Rights Watch посочи, че във Венецуела все още има повече от 240 политически затворници и поиска от Петро да потърси конкретни ангажименти за правата на човека от администрацията на Мадуро, докато двете нации възстановяват дипломатическите и военни връзки.

Правозащитната група добави, че военното сътрудничество с Венецуела трябва да бъде забранено, докато силите за сигурност на Венецуела не спрат да подкрепят наркотрафикантите и бунтовниците. Доказателствата, събрани от Human Rights Watch и мисията на ООН за установяване на факти, предполагат, че военните на Венецуела са провели съвместни операции с ELN миналата година, за да изкоренят друга бунтовническа група и да им позволят да превземат златни мини в Източна Венецуела.

След срещата Мадуро каза, че е изслушал предложенията на Петро и също така се интересува от разработването на сделка между двете страни за производство на торове, които станаха по-скъпи за много страни в Латинска Америка поради войната в Украйна.

Санкциите на САЩ срещу Венецуела остават

Санкциите на САЩ срещу Венецуела остават

Решение на Белия дом