Твърдо ракетно гориво, скрито в ролки от полиетиленово фолио, е било използвано за взривяването на Кримския мост през октомври 2022 г. За това пише руският вестник "Комерсант".

Изданието се позова на резултатите от експертиза.

"Като основен заряд, според заключенията на експертите, е използвано смесено взривно вещество на основата на твърдо ракетно гориво, съдържащо калиеви или натриеви перхлорати и фино диспергирани метали", пише вестникът.

Руските взривни техници оценяват мощността на този заряд на около 10 тона тротил. Според тях детонаторът е бил малко взривно устройство, заредено с пластит, и е бил задействан от GPS сигнал в определена точка от маршрута на камиона, превозващ товара.

Експлозията на 8 октомври 2022 г. разрушава два пояса от пътната част на моста, а също така подпалва вагони-цистерни във влака, който по време на експлозията се намира наблизо в железопътната част на моста.

Следственият комитет на Русия твърди, че експлозията е организирана от Службата за сигурност на Украйна.

Украйна си призна за миналогодишната атака срещу Кримския мост

Украйна си призна за миналогодишната атака срещу Кримския мост

СБУ не коментира други операции

Според разследването твърдото ракетно гориво и детонаторът са били опаковани в ролки с фолио, вероятно на украинска територия, след което този товар е бил изпратен в българския град Русе на река Дунав, след което е бил прехвърлен в грузинския град Поти, а след това в Ереван, където част от документите са били подменени.

След това товарът е бил пренесен през Грузия в Русия, в Армавир, и оттам неизвестен шофьор го е закарал с камион в Крим.

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

След като беше ударен от украинските служби за сигурност

Според документите става дума за доставка от една фирма от Уляновск до друга фирма в Симферопол.

Следственият комитет обявява осем граждани на Русия, Украйна и Армения за съучастници в тази операция, която руските власти наричат терористична атака. Те ще бъдат съдени лично. Няколко други лица, включително ръководителят на СБУ Василий Малюк, бяха обвинени задочно от руските власти.