Съд в Москва задържа под стража трима руснаци - Александър Байлин, Олег Антипов и Дмитрий Тяжелих, които са обвинени по наказателното дело за взрива на Кримския мост. И тримата са руски граждани.

"Със съдебно решение срещу Байлин, Антипов и Тяжелих е наложена превантивна мярка под формата на задържане под стража до 8 декември 2022 г.", заявяват от пресслужбата на съда, цитирани от държавната агенция ТАСС. Всички заподозрени са обвинени в извършване на терористичен акт (букви "а", "б" и "в" от част 2, член 205 от руския Наказателен кодекс).

На 13 октомври съдът в Крим арестува първите петима обвиняеми по делото: Артьом Азатян, Георгий Азатян, Роман Соломко, Владимир Злоб и Артур Терчанян.

Рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти.

Впоследствие руският президен Владимир Путин обвини Украйна в тероризъм.

Русия арестува осем души за взрива на Кримския мост

Русия арестува осем души за взрива на Кримския мост

ФСБ потвърди обвинението на Путин, че зад атаката стои украинското разузнаване

Следственият комитет на Русия (СКР) образува наказателно дело за терористичен акт, като имаше твърдения и на различни западни експерти, че от пораженията по моста по-скоро може да се съди за нападение с ракета.

На 12 октомври Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че са задържани петима руски граждани, както и трима украински и арменски граждани, които според разследването са участвали в подготовката на престъплението. На свой ред Разследващият комитет съобщи, че са задържани общо 12 души, "които са пряко свързани с извършването на терористичен акт".

Според разследването "организатор на терористичния акт на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти".

Руските агенции продължават да повтарят версията за маршрута на камиона, който е тръгнал от пристанището в Одеса и е минал през България, Грузия и Армения. В края на миналата седмица от Министерство на външните работи отрекоха такава информация да е постъпвала официално и по дипломатически канали.

МВнР: Русия не ни разследва за Кримския мост, това са внушения

МВнР: Русия не ни разследва за Кримския мост, това са внушения

Много ясно и премиерът, и президентът се изказаха по тази тема