Бившият директор ФБР Джеймс Коми ще се яви пред правната комисия на американския Конгрес, за да отговори на въпроси за разследванията, които са се водили преди президентските избори през 2016 г., съобщиха агенция "Ройтерс" и радио "Свободна Европа".

Изслушването ще бъде при закрити врати. Първоначално Коми настояваше да говори публично и отказваше да бъде изслушан при закрити врати.

В неделя, 2 декември, той оттегли съдебния си иск за отмяна на изслушването, след като получи уверения от републиканците в Конгреса, че ще му предоставят пълна стенограма от изслушването в рамките на 24 часа след като то приключи. Освен това, той ще може да публикува стенограмата "изцяло или частично".

Джеймс Коми иска публично изслушване в Конгреса

Джеймс Коми иска публично изслушване в Конгреса

Отказал е предложението за закрито заседание

Коми ще бъде изслушан във връзка с използването на личен имейл от Хилари Клинтън за служебни цели по време на службата й като държавен секретар, както и по подозренията за сговор на президента Доналд Тръмп с Русия.

Демократите в Камарата на представителите обвиниха републиканците, че инициативата им за изслушване на Коми е опит за бламиране на разследването по руската намеса в президентските избори през 2016 г.

Топ републиканци предупредиха: Разследването на Мълър трябва да продължи

Топ републиканци предупредиха: Разследването на Мълър трябва да продължи

Тръмп замени Сешънс с Матю Уитакър

В петък адвокатът на Коми Дейвид Кели заяви в съда, че републиканците нарушават регламента на Камарата на представителите, като отказват публично изслушване, при което всички членове на комисията могат да задават въпроси. Кели обвини инициаторите на поканата, че настояват Коми да говори при закрити врати, за да публикуват избирателно откъси от показанията му.

Припомняме, Джеймс Коми беше уволнен от президента Тръмп като директор на ФБР през май 2017 година.

Тръмп си противоречи за уволнението на директора на ФБР

Тръмп си противоречи за уволнението на директора на ФБР

Американският лидер заяви, че не е уволнил Коми заради "измисленото разследване на Русия"