Комисията по условно освобождаване отказа да освободи предсрочно южноафрикански параолимпийски спринтьор Оскар Писториус, информира СиЕнЕн. Тя ще се събере отново след една година, за да обмисли условно освобождаване на атлета.

Писториус беше одобрен за условно освобождаване, след като излежа повече от половината от 13-годишната си присъда. Но родителите на убитата Рийва Стеенкамп се противопоставиха на предсрочното освобождаване.

Бившият олимпийски спринтьор застреля партньорката си четири пъти през вратата на банята в къщата си през 2013 г., като отрече, че я е убил в пристъп на гняв. Той твърдеи, че я е сбъркал с натрапник.

Според южноафриканското законодателство затворниците могат да бъдат обмислени за условно освобождаване след излежаване на половината от присъдата си, ако отговарят на условия, като например добро поведение в затвора. За да отговаря на условията за условно освобождаване, Писториус трябваше да участва в процеса на "Възстановително правосъдие" в Южна Африка, който дава възможност на нарушителите да признаят и поемат отговорност за своите действия.

Спортистът, някога почитан като вдъхновяваща фигура след състезанието на Олимпийските игри през 2012 г., стана център на съдебен процес, който беше проследено по целия свят. По време на процеса Писториус пледира невинен по обвинението за убийството на приятелката си Стеенкамп.

Писториус беше осъден за непредумишлено убийство през 2014 г. на пет години. Но по-горна инстанция отмени присъдата и я промени на предумишлено убийство година по-късно, увеличавайки присъдата му на шест години затвор.

Присъдата на Писториус беше увеличена на 13 години и пет месеца от Върховния апелативен съд на Южна Африка през 2017 г.

Оскар Писториус може да бъде освободен от затвора предсрочно

Оскар Писториус може да бъде освободен от затвора предсрочно

Параолимпийският шампион се явил пред комисия