Компанията на Доналд Тръмп, занимаваща се с недвижими имоти, е отдала под наем офис в Ню Йорк от 1998 до 2003 г. на иранска банка, която американските власти са свързали с терористични групировки и ядрената програма на Иран. Това съобщава Международният консорциум на разследващите журналисти.

Тръмп наследил банка „Мели”, една от най-големите ирански държавни банки, като наемател, след като купил сградата на „Дженеръл мотърс” на „Пето авеню” в Манхатън. Това показвали публични регистри, с които са се запознали от Международния консорциум на разследващите журналисти и Центъра за обществена почтеност. Компанията на Тръмп запазила банката като наемател за още четири години, след като финансовото министерство на САЩ посочи „Мели” през 1999 г. като контролирана от иранското правителство.  

Американските власти по-късно твърдяха, че банката е била използвана за добиването на чувствителни материали за иранската ядрена програма. Американските власти също така твърдяха, че банката е била използвана между 2002 и 2006 г. за прехвърлянето на пари на подразделение на Иранската революционна гвардия, което е организирало терористични нападения – период, който се припокрива с времето, в което банката е наела офис площи от Тръмп.

Взаимоотношенията на компанията на Тръмп с иранската банка хвърлиха повече светлина относно широкообхватните бизнес интереси на Тръмп, които понякога се намират в противоречие с категоричните му декларации по време на предизборната му кампания.

Тръмп осъди Иран като „големия враг”, критикувайки Хилари Клинтън, че не е взела по-твърда линия срещу иранския режим и я обвини, че даренията от чуждестранни правителства към фондацията на Клинтън се равняват на доказателства за корупция. А всичко това, докато той самият чрез компанията си е пример за правене на бизнес с правителство, враждебно на САЩ, отбелязват от Международния консорциум на разследващите журналисти.