Властите в Сингапур възнамеряват да проучат доклада на експертната комисия към ООН, който разкрива участието на местната компания за търговия с петрол Winson Group в доставките на нефт за Северна Корея, заобикаляйки международните санкции на Съвета за сигурност на ООН. За това пише вестник Straits Times.

"Сингапур е твърдо ангажиран да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви служител на полицията. "Ще проверим информацията, предоставена в доклада. В случай на нарушение на законите, властите незабавно ще предприемат необходимите стъпки срещу юридически или физически лица", съобщиха от полицията.

ООН зове Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия

ООН зове Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия

Антониу Гутериш е обезпокоен от доклада на МААЕ

Експерти на ООН разкриха прехвърлянето на дизелово гориво с участието на кораб, който Winson Group нае от Sino Global Trade, след което горивото беше продадено на трета компания, в резултат на което товарът беше доставен в КНДР. В същото време експертите отбелязват, че Sino Global няма нищо общо с доставката и търговията с петролни продукти и най-вероятно е куха компания.

От Winson Group отрекоха всички обвинения, че умишлено са улеснявали незаконните доставки на петролни продукти за Пхенян, заобикаляйки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а също така е била ключов елемент при закупуването на нефт и нефтопродукти за КНДР в чужбина". Winson Group не е знаела и не могла да разбере кои ще бъдат по-нататъшни клиенти на Sino Global и къде тази компания ще продава закупения товар.

"Възнамеряваме да си сътрудничим с експертната комисия на ООН, доказваща липсата на факти за нарушаване на режима на санкциите на ООН", подчертаха от компанията.

МААЕ заподозря, че Северна Корея пак произвежда плутоний за ядрени оръжия

МААЕ заподозря, че Северна Корея пак произвежда плутоний за ядрени оръжия

Има признаци, че е възобновена работата на ядpения peaĸтop в Йонбьон

Пхенян е под най-строгия режим на санкции досега. Съветът за сигурност на ООН наложи първите санкции срещу КНДР на 14 октомври 2006 г. в отговор на ядрено изпитание от 9 октомври 2006 г..

Санкциите са насочени към премахване на ракетния и ядрения потенциал на страната.