Ветеранът в непалската политика от Комунистическата партия на Непал К.П. Шарма Оли положи клетва като министър-председател на Непал в понеделник, ставайки петият премиер за последните пет години, предава Ройтерс.

Оли, който ръководи умерената Комунистическа партия на Непал (Обединени марксисти ленинисти) (ОМЛ), встъпи в длъжност след като предшественикът му Пушпа Камал Дахал загуби вот на доверие в парламента. Новото правителство на Оли, което е 14-то от премахването на монархията през 2008 г., включва 22-членен кабинет, като Бишну Паудел е назначен за министър на финансите, а Арзу Рана Деуба от коалиционния партньор Непалски Конгрес (НК) е назначена за министър на външните работи.

Правителството на Дахал бе изправено пред вот на недоверие за пети път в рамките на 20-месечния си мандат, след като ОМЛ оттегли подкрепата си за неговата Комунистическа партия на Непал (Маоистки център) и формира нов съюз с НК, най-голямата партия в парламента. Според лидерите на ОМЛ новият алианс е необходим за осигуряване на политическа стабилност.

Непал е една от най-бедните страни в света и политическата нестабилност възпира инвестициите и затруднява икономическото развитие, принуждавайки милиони млади хора да търсят работа главно в Малайзия, Южна Корея и Близкия изток. Нестабилността също предизвиква спорадични протести с искания за възстановяване на монархията.

В понеделник индийският премиер Нарендра Моди поздрави Оли и изрази желание за укрепване на връзките между Индия и Непал. Анализатори обаче предупреждават, че ако новият коалиционен кабинет не успее да осигури стабилност, това може да бъде възприето като провал на конституционната система в страната.

Непал разби мрежа изпращала млади наемници да се бият за Русия

Непал разби мрежа изпращала млади наемници да се бият за Русия

Катманду поиска от Русия компенсации за загиналите свои граждани