Американският вестник Washington Post публикува отворено писмо, написано от бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и бившия шеф на Пентагона Робърт Гейтс. В призива си те призовават настоящите власти на САЩ да предоставят на Украйна по-ефективна военна помощ и то незабавно.

Позовавайки се на личното познаване на Владимир Путин, авторите твърдят, че руският президент умишлено се опитва да удължи въоръжения конфликт в Украйна, за да изтощи украинските войски и да изчерпи мощната подкрепа, предоставена на Киев от САЩ и ЕС държави. Това означава, че всяко забавяне и отлагане на помощта на украинския народ е от полза за Москва.

"Разбира се, докато войната продължава, руската икономика ще преживее рецесия, а руският народ ще понесе много трудности, пишат авторите на призива. Но руснаците са преживели много по-лоши времена".

В ценностната система на Владимир Путин поражението на руските войски в Украйна е невъзможно и неприемливо, продължават Райс и Гейтс, и затова той е готов да чака, за да спечели време.

След като обяви анексирането на четири украински региона, Москва ще направи всичко, за да задържи поне превзетите позиции и в даден момент да възобнови настъплението - както се е случвало и преди, напомнят авторите: в крайна сметка пълномащабна инвазия е започнала осем години след анексирането на Крим и разпалването на въоръжен конфликт в източната част на страната.

В същото време, продължават авторите, въпреки че Украйна даде героичен отпор на руската инвазия и въоръжените сили на страната се предсавиха просто блестящо, украинската икономика е в упадък, милиони хора бяха принудени да напуснат страната , инфраструктурата й е разрушена, а значителна част от украинските подземни богатства, промишлени съоръжения и плодородна земя са под руски контрол.

"В момента военният потенциал и икономиката на Украйна са напълно зависими от помощта от Запада - преди всичко от Съединените щати", напомнят авторите. Но военният конфликт е в задънена улица и нараства натискът върху властите в Киев Украйна да започне мирни преговори и да постигне примирие.

"При сегашните обстоятелства всяко споразумение за прекратяване на огъня ще остави Русия в силна позиция да възобнови нахлуването, когато е готова. Това е неприемливо", пишат Кондолиза Райс и Робърт Гейтс.

Русия: САЩ не търсят мир в Украйна

Русия: САЩ не търсят мир в Украйна

Руският посланик в САЩ разкритикува обявените нови американски оръжейни доставки

Според тях единственият начин да се избегне подобен сценарий е решително да се увеличат военните доставки за Украйна и нейните отбранителни способности, за да бъдат достатъчни да предотвратят нова руска офанзива и да позволят на Украйна да отблъсне руските войски на юг и изток.

Авторите на призива припомнят, че Конгресът на САЩ вече е отпуснал достатъчно средства за такова укрепване на украинската армия, единственото, което следва сега е да бъдат насочни за военната техника, от която тя се нуждае най-много - на първо място, бронирани машини, ракети с голям обсег, съвременни бойни дронове, както и значителни количества боеприпаси, включително артилерийски снаряди.

Райс и Гейтс пишат с одобрение за съгласието на администрацията на САЩ най-накрая да предостави на Украйна бронирани превозни средства "Брадли", въпреки че наричат ​​това решение закъсняло. "Тъй като доставката на тежки танкове "Абрамс" от Съединените щати е свързана със сериозни логистични затруднения, Германия и други съюзници трябва да задоволят тази нужда", пишат те.

Украйна също се нуждае от повече възможности за наблюдение и разузнаване. Всичко изброено по-горе трябва да й бъде предоставено в рамките на седмици, а не да се разтяга с месеци, заключават авторите.

Съюзниците уговарят Германия да разреши доставката на танкове "Леопард" за Украйна

Съюзниците уговарят Германия да разреши доставката на танкове "Леопард" за Украйна

Франция и Великобритания вече обещаха танкове на Киев