Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се яви пред комисията по външни отношения на Сената във вторник, 14 септември, за да свидетелства за изтеглянето от Афганистан. Това е първото планирано публично изслушване с представители на администрацията от края на миналия месец, когато тя бяха изненадани от бързия срив на афганистанското правителство и настъпването на талибаните в Кабул.

Блинкън е единственият свидетел за момента, а говорителят на председателя на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес не е отговорил на въпрос ще се призоват ли за изслушване други.

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души

Съобщението идва на фона на разкритията, че поне четири самолета на летище в Северен Афганистан не могат да напуснат страната дни наред.

Двама американски министри са на дипломатическа совалка заради Афганистан. Блинкън пристигна в Катар, а американският министър на отбраната на Съединените щати Лойд Остин ще посети Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и Кувейт.

Междувременно, талибаните напълно поеха контрола над афганистанска провинция Панджшир - последният регион на страната, който не се контролираше от радикалното движение. Това съобщи говорителят им Забихула Муджахид вчера.

Няма информация за Ахмад Масуд, лидера на опозиционната група, която се противопоставяше на талибаните.

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Талибаните забраниха на жените да влизат в промишлената зона Херат