Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път защити действията си при излизането на САЩ от Афганистан, предаде "Блумбърг". Това направи той в изявление днес. 

Байдън обеща, че САЩ никога повече няма да използват военните си сили, за да наложат смяна на режима в чужбина. Според него, в бъдеще САЩ ще участват само в целенасочени военни операции, за да защитят своите непосредствени интереси, като например използване на въздушни удари за убиване на обвиняеми терористи. 

Той приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души и отхвърли критиките, че изтеглянето е било хаотично, прибързано и близко до провала.

"Снощи в Кабул САЩ прекратиха 20-годишната война в Афганистан", каза Байдън след приключване на евакуацията. Това решение за Афганистан не е само за Афганистан. Става дума за прекратяване на епоха от големи военни операции, за да се прекроят други държави. Ние твърде дълго бяхме във война."

Републиканците заявиха, че Байдън е трябвало да удължи крайния срок за изтегляне на 31 август, докато всеки американец бъде изведен от страната. Около 200 американци остават в Афганистан, според Държавния департамент.

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

С последния самолет C-17 напусна страната командващият силите на САЩ в Кабул ген. Крис Донахю...

Президентът заяви още, че решението му не е случайно и попита тези, които настояват за продължаване на войната вече трето десетилетие какъв смисъл има тя за американската нация.

Крайният срок е предназначен да спаси американски живот. САЩ щяха да рискуват жертви при възобновяване на битката с талибаните, ако силите останеха. Нямаше да удължа тази вечна война и нямаше да продължа вечно излизане, каза той.  Време беше да сложим край на тази война", добави той.

"Никоя нация, нито една нация никога не е правила нещо подобно през цялата история", каза той.

Бивш афганистански министър скастри САЩ за "безотговорното" изтегляне

Бивш афганистански министър скастри САЩ за "безотговорното" изтегляне

Наргис Нехан избяга преди дни в Норвегия

Той обвини също така бившия президент Доналд Тръмп, който според него не е осигурил достатъчно отстъпки от талибаните в замяна на изтеглянето на САЩ. САЩ остават ангажирани да помагат на Кабул, повтори той, но агенциите отбелязват, че с  талибаните начело на страната не е ясно как това ще се случи.

Междувременно, талибаните празнуваха изтеглянето на чуждестранните войски и победата си.

Афганистан е изправен пред хуманитарна катастрофа, когато талибаните поемат контрола над разкъсаната от войната нация. За това предупреди във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Половината от всички афганистанци, или около 18 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ, за да оцелеят, заяви той.