Наргис Нехан, бивша членка на кабинета на президента на Афганистан Ашраф Гани, която преди дни избяга от Афганистан за Норвегия, осъди американското управление на изтеглянето от Афганистан, предаде "Франс прес".

"САЩ бяха в Афганистан 20 години, ако останат още една година, това няма да има никакво значение за тях, поне финансово, както и политически", настоя Нехан пред "Франс прес" от Осло, където тя е под карантина след пристигането си миналата седмица.

Нехан, която по-рано беше изпълняващ длъжността министър на мините и петрола, изтъкна, че изтеглянето било "лошо управлявано" и "безотговорно", а със забавено изтегляне евакуациите можеха да бъдат управлявани организирано и да дадат възможност за истинско споразумение между правителството и талибаните.

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Настоя летището в Кабул да остане отворено

"Президентът Джо Байдън можеше да каже, че до края на септември 2022 г. искам нулев брой войници в Афганистан. Но до него момент искам да се уверя, че имаме политическо споразумение между правителството и талибаните и че също така сме евакуирали всички наши служители и местни партньори", подчерта още Нехан.

Бившата министърка, която обясни, че е подала оставка през октомври 2019 г. заради разочарованието, че ѝ е липсвала политическа подкрепа за провеждане на реформи в сектора, уточни, че е избягала в Норвегия, след като шофьорът ѝ е бил застрелян от неизвестни нападатели в деня, в който талибаните взеха властта.

Тъй като шофьорът ѝ, който оцеля след нападението, не е известен човек, Нехан и семейството ѝ сметнаха, че тя е била мишената.

Главатари на талибаните заемат ключови позиции в правителството на Афганистан

Главатари на талибаните заемат ключови позиции в правителството на Афганистан

Все още не са обявени всички членове на кабинета

"Работих в правителството, както и в гражданското общество и бях много гласовита, активист и политик. Така че, когато сте много гласовити, създавате врагове", отбеляза Нехан.

Тя каза още, че начинът, по който са били оставени нещата, означавал, че голяма част от парите и усилията, вложени през последните две десетилетия, са били пропилени.

"По същество над 2 трлн. (долара) инвестиции, които бяха направени от международната общност, както и кръв, и най-вече кръв на афганистанци. Те просто изоставиха всичко това и е много разочароващо, че виждаме, че никой не ги държи отговорни", изтъкна Нехан.

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

С последния самолет C-17 напусна страната командващият силите на САЩ в Кабул ген. Крис Донахю...

В допълнение, Нехан е притеснена, че чувството на изоставяне, изпитвано от мнозина афганистанци, ще предизвика чувство на оплакване срещу международната общност, което ще доведе до благоприятна среда за екстремизъм.

"Това е моят страх... ще видим много повече екстремизъм, идващ от Афганистан", предупреди Нехан и добави, че той ще бъде подхранван "от бедността и от това чувство на предателство и оплаквания, които имат те".