Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати прие законопроект, който може да доведе до забрана на известното приложение за кратки видеоклипове TikTok, ако то не смени собственика си - китайската компания "Байт Денс" (ByteDance). Tо се използва от около 170 милиона американци, предава Ройтерс.

Законопроектът бе приет с голямо мнозинство, с 352 гласа "за" и 65 "против", с подкрепата както на републиканците, така и на демократите. Въпреки това, предложението сега ще бъде изпратено за гласуване в Сената на САЩ, където някои сенатори имат различни виждания по въпроса за регулиране на приложенията с чуждестранна собственост.

Представители на TikTok нарекоха законопроекта "забрана" и призоваха сенаторите да се вслушат в гласа на избирателите си, преди да предприемат действия. "Този процес бе таен и законопроектът бе прокаран с една единствена цел: това е забрана", каза говорител на "Байт Денс".

В двете палати са получени много обаждания от потребители на приложението - предимно тинейджъри. Обажданията са дори повече от тези, изразяващи недоволство от случващото се в Газа.

Законопроектът е последната от редица стъпки, които САЩ предприемат в отговор на опасенията за националната им сигурност по отношение на Китай.

Нов скандал между САЩ и Китай

Нов скандал между САЩ и Китай

Секретни устройства са открити на крановете по американските пристанища