Законопроект за отмяна на задължителното ваксиниране срещу COVID-19 за членовете на американската армия и осигуряване на близо 858 милиарда долара за национална отбрана беше приет от Камарата на представителите на американския Конгрес в четвъртък, едни от последните преди края на годината, съобщи АП.

Законопроектът предвижда около 45 милиарда долара повече за отбранителни програми, отколкото президентът Джо Байдън поиска. За втора поредна година Конгресът значително надхвърли искането му, тъй като конгресмените се стремят да повишат военната конкурентоспособност на нацията с Китай и Русия.

Камарата прие законопроекта с 350-80 гласа. Сега той отива в Сената, където се очаква да бъде приет лесно, а след това при президента, за да бъде подписан като закон.

За да спечелят двупартийна подкрепа за законопроекта, демократите се съгласиха с исканията на републиканците да отменят изискването военнослужещите да получат ваксина срещу COVID-19. Законопроектът нарежда на министъра на отбраната Лойд Остин да отмени своя меморандум от август 2021 г., налагащ мандата. Само дни по-рано той изрази подкрепа за запазване на изискването.

Конгресменът Адам Смит, от Демократическата партия, председател на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, каза на колегите си, че решението за налагане на задължителна ваксинация е било правилното решение за онова време.

"Това спаси животи и даде увереност, че нашите сили са възможно най-готови за пандемията", каза Смит.

Но той каза, че директивата изисква само първоначалната ваксинация и досега тази защита е изчезнала.

"Време е да актуализираме политиката", каза Смит.

Републиканците казаха, че задължителната ваксинация е навредиал на усилията за набиране и задържане на военните. Конгресменът Майк Роджърс каза, че възнамерява на следващия Конгрес да проучи кой е бил неблагоприятно засегнат.

Повече от 8000 членове на активната служба бяха уволнени поради неспазване на законна заповед, когато отказаха ваксината.

Военни лидери твърдят, че от десетилетия на войските се е изисквало да получат до 17 ваксини, за да поддържат здравето на силите, особено тези, разположени в чужбина. Ръководителите на службите твърдят, че броят на войниците, които са поискали религиозни или други изключения от която и да е от тези задължителни ваксини преди пандемията от COVID е бил незначителен.

Политизирането на ваксината срещу COVID-19 обаче предизвика вълна от молби за освобождаване от войски. Близо 16 000 религиозни изключения са били или все още са в процес на разглеждане, а само около 190 са одобрени. Предоставени са също малък брой временни и постоянни медицински изключения.

Въпреки че отмяната на мандата за ваксина срещу COVID-19 предизвика много внимание, тя заема един параграф от законопроект от 4408 страници.

Въвеждат задължителна ваксинация срещу COVID-19 в американската армия

Въвеждат задължителна ваксинация срещу COVID-19 в американската армия

Очаква се това да стане най-късно през септември...

Законодателството за отбранителната политика е от решаващо значение за оформянето на бъдещето на армията. Той определя максималния брой военнослужещи, упълномощени да бъдат в различните клонове на армията. Той разрешава пари за конкретни големи оръжейни програми и установява заплащане и обезщетения. Тазгодишният законопроект разрешава пари за подкрепа на увеличение на заплатите от $4,6% за военни членове и цивилни работници на Министерството на отбраната.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер защити политиката на Пентагона за ваксиниране срещу COVID, но каза, че Байдън ще прецени законопроекта в неговата цялост.

"Това, което смятаме, че се е случило тук, е, че републиканците в Конгреса са решили, че предпочитат да се борят срещу здравето и благополучието на нашите войски, отколкото да ги защитават, каза Жан-Пиер. Ние вярваме, че това е грешка."

Припомняме, че през август миналата година стана ясно, че американското министерство на отбраната планира да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за военните.

Президентът Джо Байдън тогава подкрепи намерението на Пентагона да прибави имунизацията срещу коронавируса в списъка със задължителните ваксини в армията.

Обявено бе, че се очаква това да стане най-късно в средата на септември.