Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ заключи, че изпращането на изтребители F-16 "няма да бъде разумно използване на ресурсите", необходими на Украйна, за да спечели войната с Русия, каза конгресменът Адам Смит, най-високопоставеният демократ от Комисията, цитиран от Би Би Си.

"Истината е в самата цена на опитите за разполагане на F-16 в Украйна: дори ако кажем, че няма нищо по-важно от тези оръжия, и изразходваме цялото си време и ресурси, опитвайки се да постигнем това, в най-добрия случай ще бъдем в състояние да достави на Украйна няколко оперативни F-16 за една година или може би за осем месеца, ако бързаме", цитира Си Ен Ен Адам Смит.

Според Смит ще бъде много трудно да се изпратят тези изтребители в бойни условия.

"Трябва не само да обучавате пилоти, трябва да подготвите механици, летища, способни да приемат F-16, и да имате всички необходими резервни части, за да могат изтребителите да функционират", твърди Адам Смит, който при мнозинството на демократите беше ръководител на Комисията по въоръжените сили.

Припомняме, че въпреки активната кампания на украинската страна, както и позициите на различни наблюдатели и обикновени хора, САЩ досега винаги са отхвърляли предоставянето на Украйна на изтребители F-16. Някои други държави като Нидерландия изявиха готовност да изпратят такива самолети на Киев, но не е ясно, дали те ще получат американско съгласие да го направят, тъй като за изпращането на такива самолети, е необходимо съгласието на страната производител.

Британският премиер обяви, че страната му няма да изпрати изтребители, но би помогнала на други страни, които решат да изпратят.

Великобритания ни предлага свои изтребители, ако изпратим съветски на Украйна

Великобритания ни предлага свои изтребители, ако изпратим съветски на Украйна

Лондон е готов да замени дарените на Киев самолети