Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес гласува единодушно за публикуване на доклад, оборващ твърденията на някои републиканци, че ФБР е превишило правомощията си при разследването на руската афера, предаде CNN.

По думите на високопоставен демократ, цитиран от CNN, това ще върне въпроса обратно към президента Доналд Тръмп, който поиска обнародване на секретен документ, съставен от републиканеца Девин Нунес, надявайки се да компрометира разследването по "Рашагейт".

Новият доклад е изготвен от конгресмена Адам Шиф - един от водещите представители на демократите в комисията по разузнаването. Документът е отговор на изнесената информация от председателя на сенатската комисия по разузнаването Девин Нунес, в която се твърди, че ФБР е следило неправомерно Картър Пейдж - член на изборния щаб на Тръмп.

По-рано демократите директно обявиха, че Тръмп цели да дискредитира разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по руската намеса в американските президентски избори и връзките на Тръмп с Москва.

Авторитетният републиканец Джон Маккейн също се обяви категорично против публикуването на доклада на Нунес. В интервю за MSNBC той заяви, че разсекретяването му служи единствено на интересите на Владимир Путин.

Тръмп саботира разследването на „Рашагейт“, разсекретявайки доклад на ФБР

Тръмп саботира разследването на „Рашагейт“, разсекретявайки доклад на ФБР

Директорът на ФБР може да подаде оставка…

Припомняме, представители на спецслужбите предупреждаваха, че в документа са пропуснати важни факти, които са от фундаментално значение за истинността на служебната информация. Те алармираха също, че разсекретяването му ще застраши събирането на данни от спецслужбите.

Тогава Адам Шиф обвини републиканците, че смятат да обнародват подправена версия на служебна информация. Директорът на ФБР Кристъфър Рей също алармира, че данните са изопачени и може да подаде оставка ако текстът бъде огласен.