Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа е планирано да отплава днес от Южна Турция. Това предават от БТА по информация на Анадолската агенция.

Помощта, която включа храна, санитарни материали и средства за осигуряване на подслон, ще потегли за Газа от турското пристанище Мерсин, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

След като приключи подготовката на кораба, той ще отплава в 15 часа местно време и след около 40 часа ще пристигне на пристанище "Ел Ариш" в Египет. Там съдържанието ще бъде прехвърлено в Газа.

Досега общо 52 016 тона хуманитарни помощи са били доставени на Газа от Турция с 13 самолета и 10 кораба, благодарение на сътрудничеството на АФАД, Министерството на здравеопазването, Генералната дирекция на фондациите, Турския червен полумесец и неправителствени организации.

По последна информация на министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия близо 34 800 палестинци са загинали, а 78 100 са били ранени по време на израелската офанзива в ивицата Газа. Зоната е опустошена, а заради недостига на храна е заплашена от масов глад.

Припомняме, на 9 април Израел отказа на Турция да се включи в доставянето на хуманитарна помощ по въздух за палестинците в Газа. Същият ден Турция обяви мерки за ограничаване на износа на широка гама продукти за Израел, сред които стомана и реактивно гориво, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа.

На 3 май Турция спря търговията си с Израел, докато не бъде позволен непрекъснат поток от хуманитарна помощ към палестинския анклав.

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Пратката включва хранителни продукти, детски стоки, спални чували и други от първа необходимост