Саудитският телевизионен канал Al Arabiya съобщи, че йеменските хуси са завзели товарен кораб, принадлежащ на Израел. Според изявлението на канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху информацията в момента се проверява.

Според съобщенията корабът е Galaxy Leader. От събота сутринта той не е съобщавал данни за своето местонахождение. За последно е предал координати близо от Джеда, Саудитска Арабия. Според някои източници от Турция, а според други от Судан, Galaxy Leader превозва автомобили и е тръгнал за Индия.

Според арабски новинарски сайтове на борда има екипаж от 22 членове, но сред тях няма израелци.

Властите в Израел осъждат акта на отвличане, като според тях отговорността за нападението е на Иран. Според изявлението на канцеларията на Нетаняху корабът принадлежи на британска компания и се стопанисва от японска.

Според тази информация на борда се намират 25 членове от различни националности, включително украинци, българи, филипинци и мексиканци.

Имаме информация за двама българи, непотвърдена, каза в студиото на Нова телевизия вътрешният министър Калин Стоянов. Единият е капитанът.

"На кораба не е имало израелци", се подчертава в изявлението. "Това е поредният акт на ирански тероризъм, който е крачка напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на световните морски пътища", допълва офисът.

По-рано хусите се заканиха да атакуват всички кораби, собственост на израелски компании или опериращи под израелски флаг, независимо дали се насочват "към окупираната Палестина" или към друга държава, като предупредиха всички държави да отзоват своите граждани, работещи в екипажите на такива кораби.

Според ТАСС, корабът е собственост на израелеца Рами Унгер и плава под флага на Бахамските острови.

Служител на Пентагона потвърди информацията и че тя е достигнала до тях, като уверява, че следят ситуацията отблизо.