Три военни кораба на НАТО пристигнаха в югозападното финландско пристанище Турку в понеделник, за да участват в учения с финландския флот, докато Хелзинки обмисля възможността да се присъедини към водения от САЩ военен съюз на фона на засиленото напрежение с Русия заради Украйна, предава Ройтерс.

Латвийският минен заградител "Вирсайтис" и миночистачите - естонският "Сакала" и нидерландският "Шейдам" ще тренират с два финландски мниночистача, се казва в изявление на финландските отбранителни сили.

Двудневното учение, което трябва да започне на 28 април, ще подготви финландските кораби за участие в силите за реагиране на НАТО през 2022 г. и ще се съсредоточи върху "контрамерките срещу морските мини и работата в многонационална рамка", се казва в изявлението.

Финландският премиер Санна Марин каза на 13 април, че страната й ще вземе решение през следващите няколко седмици дали да кандидатства за присъединяване към НАТО, което предизвика остра реакция от Русия.

Четири жени срещу Путин

Четири жени срещу Путин

Силните жени от Севера намират ясни думи срещу Путин и дават ясна заявка, че не възнамеряват да се огънат пред агресията на Русия

Финландия и съседна Швеция са близки партньори с НАТО, но досега имаха резерви към присъединяването към 30-членния съюз, основан през 1949 г., за да се противопостави на Съветския съюз по време на Студената война.

Марин каза, че вариантът за присъединяване към НАТО трябва да бъде внимателно анализиран, но че всичко се е променило, откакто руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари. Финландия споделя сухопътна граница от 1300 км с Русия и традиционно води политика, с която се стреми да не предизвиква Съветския съюз, а в последствие и Русия.

Русия пък предупреди, че ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, в Балтийско море ще бъдат струпани ядрени сили.

Русия вижда рискове от сблъсъци с НАТО в Арктика

Русия вижда рискове от сблъсъци с НАТО в Арктика

Предупреждава, че Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази негативно на сигурността в Арктика и целия европейски континент