Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ мисия за защита на трафика на търговски кораби през Червено море, работят с темпове, невиждани от Втората световна война, каза във вторник директорът на отдела за надводна война на ВМС, цитиран от "Ройтерс".

Американските разрушители, които са част от операция Prosperity Guardian, са изпратени в Аденския залив и Червено море, за да защитят международните търговски кораби от атаки на подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен.

"Нашите сили са ангажирани в Червено море в момента", каза контраадмирал Фред Пайл на брифинг в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Те трябва да бъдат подготвени веднага за изпълнение на ангажименти и трябва да го правят правилно всеки път."

Военните и търговски кораби са изправени пред заплахи от противокорабни крилати и балистични ракети, които се изстрелват от Йемен. Адмирал Пайл каза, че моряците и корабните системи за противовъздушна отбрана, които използват за прехващане на атаките на хутите, работят според очакванията.

"Тези моряци трябва да преминават между търговските кораби през нощта и да са винаги нащрек за бойни действия", каза адмирал Пайл, който е прекарал около 30 години от кариерата си във флота на разрушители. "Това е трудна задача за изпълнение месец след месец, след месец, а те се представят много добре."

В последното си предупреждение, Морската администрация на САЩ каза, че търговските кораби, преминаващи през южната част на Червено море през протока Баб ел-Мандеб и Аденския залив, продължават да са изправени пред "повишен риск от тероризъм и други враждебни действия от страна на хусите".

Досега е имало най-малко 53 отделни атаки на хуси срещу търговски кораби и поне едно отвличане на търговски кораб в региона от ноември 2023 г., казаха американски служители. Йеменската бунтовническа група е получила значителна военна помощ от Иран, твърдят американски и израелски служители.

"Субекти, които твърдят, че са властите на Йемен, също се опитаха да отклонят търговски кораби, работещи в тези региони, от техния курс", каза Морската администрация на САЩ в текущото си предупреждение. "Тези заплахи представляват както преки, така и съпътстващи рискове за търговските кораби, преминаващи транзитно в международните морски пътища."

В понеделник мисията на САЩ в ООН заяви, че атаките на хусите срещу кораби, опериращи в Червено море, разрушават всякакъв вид напредък към устойчив мир в самия Йемен. Хуманитарната ситуация в страната се влоши за йеменския народ, откакто започнаха атаките на хусите, заяви в понеделник пред Съвета за сигурност на ООН посланик Робърт Ууд, представител на мисията на САЩ по специалните политически въпроси.

"В резултат на атаките на хусите, които повишават цените на глобалния пазар и причиняват забавяне на доставките, гражданите на Йемен изпитват затруднения със набор от стоки, храна и основни неща на пазарите", каза г-н Ууд. "Трябва колективно да призовем Иран за неговата дестабилизираща роля и да настояваме, че не може да се крие зад хусите."

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Командващия мисията Василиос Грипарис предупреди, че разполага само с три фрегати