Планът на британския премиер Борис Джонсън за удължаване на периода, през който британският парламент не заседава нормално малко преди Брекзит, е "скандал и заплаха за нашата демокрация". Това обяви лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от "Ройтерс".

"Потресен съм от безразсъдството на правителството на Джонсън, което говори за суверенитет и въпреки това се стреми да спре работата на парламента, за да избегне контрол върху плановете му за безразсъден Брекзит без споразумение. Това е скандал и заплаха за нашата демокрация", изтъква Джереми Корбин в изявление.

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Това предизвика остри реакции

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън настоя, че депутатите трябва да се съюзят, за да спрат плана на Борис Джонсън следващата седмица, или "днешният ден ще влезе в историята като черен за британската демокрация".

От своя страна председателят на британския парламент Джон Бъркоу излезе с извънредно изявление, в което подчертава, че ако се потвърдят информациите, че правителството се опитва да прекрати сесията на парламента, това ще представлява нарушение на конституцията. Според Бъркоу целта на британското правителство е да възпрепятства парламента да обсъжда Брекзит и да изпълнява задълженията си.